Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA se možná spojí s Blue Origin, hledá finance pro SLS

19.12.2017, Jan Vítek, aktualita
NASA se možná spojí s Blue Origin, hledá finance pro SLS
Prezident USA Donald Trump nedávno ohlásil, že cílem NASA je opravdu Měsíc a poté i Mars. Je přitom jasné, že pro NASA s aktuálním rozpočtem jsou takové plány až moc velkolepé, takže nás nemusí překvapit, že se hledají cesty, jak to řešit. 
NASA aktuálně stále vyvíjí svůj SLS (Space Launch System), čili novou těžkou raketu, v jejíž moci je dostat člověka opět na Měsíc i vyslat na Mars. Jenomže tu jsou "menší" problémy, a sice především náklady na provoz SLS. Oproti takovému Falconu 9, což je pochopitelně zcela jiná třída, který má náklady na start kolem 60 milionů dolarů v případě zcela nové rakety, se cena vypuštění jedné rakety SLS odhaduje na cca půl miliardy dolarů (v ideálním případě) a cílem je utrácet cca 1,5 mld. ročně. A nedá se zrovna říci, že by výkon SLS odpovídal tomuto finančnímu nepoměru. Náklady na vypuštění SLS také stojí za tím, že tyto rakety mají startovat přinejlepším dvakrát ročně, což znamená i neefektivní využívání podpůrných zařízení pro přípravu startů, atd. 
 
 
Nyní se začalo mluvit o tom, že by NASA mohla hledat finanční podporu ve společnosti Blue Origin, což je jeden ze soukromých subjektů snažících se dohnat náskok firmy SpaceX. Na základě čeho se tak soudí? 
 
Odkázat můžeme na dokument RFI (Request For Information) agentury NASA, který se týká SLS ve verzi Block 1B a konkrétně potenciální výměny motorů vrchního stupně (Exploration Upper Stage - viz obrázek dole). NASA by chtěla použít 4 motory RL10, které jsou známé jako poměrně drahé a samotná agentura má za jeden takový platit 17 milionů dolarů. V dokumentu RFI se pak psalo o tom, že NASA chce využít jednorázovou výměnu motorů RL10 za jiný typ, aby byly minimalizovány náklady. Tento dokument byl nyní pozměněn tak, že už v něm nenajdeme nic o jednorázové výměně, ale prostě o výměně, což je dle Ars Technica mnohem významnější změna, než by se mohlo zdát. 
 
 
NASA by totiž nemusela využít čtyři motory RL10, ale pouze jeden a právě Blue Origin má vhodného kandidáta. Není jím však nedávno úspěšně otestovaný motor BE-4, ale vylepšená verze motoru BE-3, která se už osvědčila jako pohon suborbitální lodi New Shepard. O této verzi se mluví jako o BE-3U a ta je schopna vytvořit 150.000 liber tahu, a to ve vakuu. Ovšem i na úrovni moře by to mělo více než stačit na celkových 100.000 liber tahu 4 motorů RL10. 
 
Jde samozřejmě zatím pouze jen o spekulace založené na indiciích, ale je zřejmé, že NASA nemůže s aktuálním rozpočtem velkolepé plány vlády USA zvládnout sama a dnes jsou více než kdy předtím ve hře soukromé společnosti, a to vedle spřátelených vesmírných agentur jako ESA či JAXA.