Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA ukázala robotické ruce pro odchycení asteroidu

23.12.2016, Jan Vítek, aktualita
NASA ukázala robotické ruce pro odchycení asteroidu
V přípravách na vesmírnou Asteroid Redirect Mission si agentura NASA připravuje velké a silné robotické ruce, které mají posloužít k zachycení celého asteroidu. Posloužit má k vyzkoušení možností obrany proti jeho větším bratříčkům.
Asteroid Redirect Mission (ARM) je chystána na rok 2021 a jejím cílem je mimo jiné odchycení blízkého asteroidu (zatím ještě nebyl vybrán), který už mají v Goddardově kosmickém středisku, ale zatím jako vytvořený model z kamene, polystyrenum překližky a hliníkového rámu. Na něm si NASA zkouší, jak dobře pracují její robotické ruce, jež by měly být posléze nasazeny ve vesmíru. Ty mají celkem tři ramena se sedmi stupni volnosti. NASA počítá s jejich připevněním na přistávací modul, který se zachytí na povrchu velkého asteroidu rozkročený nad velkým kamenem. Robotické ruce s kotvami na koncích pak popadnou tento kámen a modul jej poté odtáhne a využije pro vyzkoušení gravitačního traktoru. Po této zkoušce se plánuje jeho odtáhnutí k Měsíci. Jak je patrné, NASA nepočítá se zachycením jen nějakého malého kamínku, ale několikatunového tělesa, které by musela najít na povrchu většího asteroidu.




- klikněte pro zvětšení -


Hlavní cíl mise ARM je ale vyvinout technologie pro průzkum hlubokého vesmíru, jež mají posloužit v přípravě na vyslání lidí na Mars a do jiných končin Sluneční soustavy. Jde tak o dlouhodobý cíl, přičemž přitáhnutí asteroidu na oběžnou dráhu kolem Měsíce můžeme brát spíše jako bonus přinesený vývojem potřebných technologií. Pokud by se to povedlo, stal by se tento asteroid cílem dalších robotických průzkumných misí, ovšem navštívit by jej měli i astronauti, kteří by přivezli zpět jeho vzorky. Ti mají mimochodem startovat již na palubě rakty SLS (Space Launch System), čili v lodi Orion.

ARM je jen jedna mise z Asteroid Initiative, kam patří třeba také Asteroid Grand Challenge. V rámci této soutěže chce NASA navázat spolupráci s jinými subjekty, které se budou podílet na vyhledávání potenciálně nebezpečných asteroidů. A právě i díky této spolupráci by měl být nakonec vybrán vhodný objekt pro misi ARM.

A jak má toto všechno vůbec prospět připravované cestě na Mars? Vyzkouší se především pohon Solar Electric Propulsion (SEP), který je palivově velice úsporný a může být dobře využit pro dopravu materiálu na Mars. NASA si také vyzkouší spojení lodi Orion s lodí poháněnou pomocí SEP. Dále jde o vývoj nových technologií pro navigaci vesmírem, což se opět využije především pro dopravu velkého množství materiálu, která by měla být co nejúčinnější, a tím i co nejlevnější. Pak jde o vývoj nových skafandrů s novým PLSS (Primary Life Support System). Ty aktuální nevyhovují a musí se vytvořit takové, které budou lépe ovládat vlhkost, snadněji odvádět oxid uhličitý a lépe chladit. Pak tu máme ještě vývoj technik pro sběr vzorků a jejich přepravu, setkání dvou lodí v hlubokém vesmíru a jejich spojení.

Je toho dost, co se NASA bude muset naučit před tím, než vyšle první lidi na Mars někdy ve 30. letech. Právě proto bude zajímavé sledovat snahy společnosti SpaceX, která se chce k Marsu vydat podstatně dříve.

Zdroj: Space.com