Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Návrh specifikací PCIe 7.0 je tady, ve variantě x16 přinese 512 GB/s

17.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Návrh specifikací PCIe 7.0 je tady, ve variantě x16 přinese 512 GB/s
Sotva se začalo objevovat rozhraní PCI-Express 5.0, už tu máme návrh specifikace PCIe 7.0. To má zvýšit rychlost na jednu linku až na 32 GB/s, tedy tolik, co má dnes PCIe 3.0 ve variantě x16.
Rozhraní PCI-Express se stále zrychluje a zatímco dnes se dostáváme na PCIe Gen 5.0, už jsou hotové specifikace jeho nástupce, PCIe Gen 6.0. PCI-SIG ale myslí ještě dál do budoucnosti, a tak se objevuje návrh specifikací pro rozhraní PCIe Gen 7.0. Jak už je obvyklé, proti předchozí generaci se má opět zvýšit přenosová rychlost na dvojnásobek. Zatímco původní první generace měla na jednu linku jen 500 MB/s a slot x16 tehdy nabídl 8 GB/s, tohle dnes nabídne jediná linka PCIe Gen 5.0.
 
PCI-Express sloty
ilustrační foto, autor: w:user:snickerdo, CC BY-SA 3.0, přes Wikimedia Commons
 
Zatímco prvních 5 generací používalo signalizaci NRZ, od PCIe Gen 6.0 se přechází na PAM4. Díky tomu se zdvojnásobila datová propustnost, aniž by se zvýšily takty. Tentokrát se signalizace nemění, takže se frekvence budou opět zvyšovat. Nová generace má stále dosahovat vysoké spolehlivosti a nízkých latencí, vylepšit se má energetická efektivita a zajištěna má být zpětná kompatibilita se všemi předchozími generacemi. Otázkou pochopitelně je, jak se tyto změny projeví v praxi, neboť to opět zvýší požadavky na co nejkvalitnější výrobu, aby bylo umožněno spolehlivě dosahovat tak vysokých výkonů.
 
PCIe Gen 7.0 změny
 
Další otázkou je, k čemu vůbec další navýšení bude. Mnozí se nad tím jistě pozastaví, protože ačkoli maximální rychlosti rostou, praktické vlivy na výkon jsou už nějakou dobu poněkud malé až žádné. U grafických karet nejnovější rozhraní nepřináší zásadní změnu výkonu a ačkoli v benchmarcích jsou nová SSD s PCIe Gen 5.0 2krát rychlejší, ani zde to pro praktické nasazení nemá výrazný dopad.
 
PCIe tabulka verzí
 
Přesto se pro další navýšení rychlosti najde smysl. PCIe je fyzickou vrstvou pro mnoho dalších rozhraní, příkladem může být Compute Express Link (CXL) a jiné systémy, kde se takto propojují větší výpočetní celky. Zde se vysoká rychlost rozhodně hodí a připomeňme, že třeba Nvidia u svých superčipů Grace využívá vlastní sběrnici NVLink-C2C, která je se svými 900 GB/s už dnes o 76 % rychlejší, než kdy bude nejširší varianta PCIe 7.0 x16. Předpokládá se, že specifikace PCIe Gen 7.0 budou dokončeny v roce 2025, první produkty ho využívající se patrně objeví v roce 2027.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.