Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC vyvinul technologii vícejádrových CPU, které mohou paralelizovat jednovláknové aplikace

20.12.2005, Milan Šurkala, aktualita
NEC vyvinul technologii vícejádrových CPU, které mohou paralelizovat jednovláknové aplikace
To, že aplikace, která využívá pouze jedno vlákno nebude s vícejádrovým procesorem o nic rychlejší, asi nikoho nepřekvapí. Jenže ono to není až tak moc pravda. Společnost NEC vyvinula technologii, které umožní vícejádrovým procesorem si...
To, že aplikace, která využívá pouze jedno vlákno nebude s vícejádrovým procesorem o nic rychlejší, asi nikoho nepřekvapí. Jenže ono to není až tak moc pravda. Společnost NEC vyvinula technologii, které umožní vícejádrovým procesorem si rozdělit mezi jádra i takovou aplikaci, která s více thready (vlákny) nepracuje.



Nejzajímavější na celé věci je, že spouštěný program není třeba nijak překompilovávat autory aplikace. Je využito automatického paralelizačního kompileru. Asi si těžko pod tímto krkolomným pojmem představíte něco rozumného. Jednodušeji řečeno, hledají se vzorky paralelního chování v programu, které by se daly využít a paralelizovat.

Dále se využívá přídavná instrukční sada, aby byly režijní náklady co nejnižší a zbytečně se aplikace nezpomalila. Přitom má být její zakomponování do konvenčních procesorů velmi snadné a nepříliš nákladné.

Kdy a zda se vůbec tato technologie v praxi objeví, je otázkou. Podle prvních testů se ale jedná o docela nadějnou věc. Manuální paralelizace (rekompilace single threadové aplikace na multi threadovou) přináší v praxi na čtyřjádrovém procesoru 95% nárůst výkonu. Automatická paralelizace společnosti NEC však přináší u procesoru se čtyřmi jádry rovnou 183% nárůst výkonu. A to už je dost slušný nárůst.

Zdroj: www.nec.co.jp, www.tgdaily.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.