Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nehalem lze přataktovat na 4 GHz, budou ale problémy s paměťmi

27.8.2008, Pavel Boček, aktualita
Nehalem lze přataktovat na 4 GHz, budou ale problémy s paměťmi
Podle prvních několika málo testů to vypadá, že nové mikroprocesory Intel Core i7 (známé jako Nehalem) na frekvenci 3,2 GHz budou ve většině případů bez problémů přetaktovatelné na 4 GHz či více při chlazení vzduchem. Na druhou stranu má...
Podle prvních několika málo testů to vypadá, že nové mikroprocesory Intel Core i7 (známé jako Nehalem) na frekvenci 3,2 GHz budou ve většině případů bez problémů přetaktovatelné na 4 GHz či více při chlazení vzduchem. Na druhou stranu má procesor vyžadovat napětí synchronní s paměťmi kvůli řadiči pamětí v jádře, nebude tak zřejmě možné použít paměti taktované na 2 GHz a i některé pomalejší, které používají napětí vyšší jak 1,65 V. Vyvráceny pak také byly spekulace ohledně čipové sady X58 pro tato CPU a podpory SLI. Bez můstku NVIDIA nForce 200 to nebude možné.



Na IDF společnost Lanner představila tři hotové systémy se základními deskami s integrovanými procesory, které stačí dovybavit označením a software a prodat. Prvním modelem je EM-F343, což je PC s Celeronem 600, určené hlavně na montáž společně s monitorem. Druhým modelem je FW-7570 s procesorem EP80579 do frekvence 1,2 GHz, který podporuje až 10 gigabitových portů, hodí se tak jako switch či router. Konečně třetí model, NS04-5130, má procesor EP80579 s frekvencí až 1,2 GHz, USB porty a až tři GbE porty a použit má být hlavně jako NAS.



Dále Intel představil novou mobilní čipovou sadu GS45. Ta je oproti GM45 podstatně méně náročná na prostor - severní můstek má rozměry 25×27 mm a jižní můstek 16×16 mm oproti 34×34 a 31×31 mm u GM45. Sada spolupracuje se všemi procesory Core 2 s FSB až 1066 MHz a s paměťmi DDR2 i DDR3. Integrovánu má grafickou kartu GMA 4500MHD podporující DirectX 10.



Několik málo podrobnosti se nakonec objevilo i o grafických kartách s čipem Larabee. Karty mají podporovat DirectX i OpenGL (pravděpodobně softwarovou emulací) a dokonce by měly zvládat vedle rasterizace i raytracing. Zřejmě tak karty budou nasazeny v podobných výpočetních systémech jaké má NVIDIA, v kombinaci s šesti- či osmijádrovými procesory.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5), The Inquirer