Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejlepší události a zklamání ze světa hardware 2009

31.12.2009, Petr Štefek, zajímavosti
Nejlepší události a zklamání ze světa hardware 2009
Podívejme se na stěžejní události ze světa hardware dnes končícího roku 2009, zejména na obligátní boj mezi rivaly na scéně procesorů a grafických karet. Vedle prozatím prázdných slov z této oblasti (Larrabee a Fermi) pak vyčnívá postupná expanze SSD disků mezi běžné uživatele coby jasný technologický krok kupředu.

Nvidia ION - levná platforma boduje


Mezi nejlepší hardware právě končícího roku můžeme směle zařadit platformu ION společnosti Nvidia. Počítač v malém „balení“ poskytuje dostatek výkonu pro běžnou práci či surfování na internetu nebo také může zastoupit dokonce i HTPC. Samotný systém je symbiózou hardwaru Nvidie a Intelu. Základ tvoří čipová sada MCP79 alias GeForce 9400 alias ION. Můžeme očekávat podporu všech nejnovějších technologií Nvidie (CUDA, PhysX, Hybrid SLI, PureVideo HD) a samozřejmě také DirectX 10.



Procesorem pro systém Nvidia ION je Intel Atom, který naleznete ve dvou variantách. První je jednojádrový a poměrně slabý Atom N2x0 a druhý pak dvoujádrový Atom N3x0. Dvoujádrový procesor podpořený dostatečným množstvím paměti (alespoň 2 GB) sluší systému ION o poznání více. Nedostatkem většiny dnes vyráběných systémů postavených na IONu je absence optické mechaniky, takže můžete zapomenout na přehrávání DVD nebo disků Blu-ray. Vše se dá samozřejmě vyřešit externí mechanikou, ale celé řešení tak poněkud ztrácí eleganci.

Podle výčtu podporovaných technologií by se mohlo na první pohled zdát, že ION by mohl bodovat i na herním poli, ale není tomu tak, neboť nezvládne žádnou současnou hru provozovat na úrovni minimálních detailů ve slušném rozlišení (vyšším než 640*480). To ovšem nevadí, protože ION míří do domácností a kanceláří, kde jsou důležité jiné vlastnosti PC. Na hry s IONem tedy zapomeňte!



Nvidia ION zvládne přehrávat HD video na velmi slušné úrovni, což je zásluhou především integrované grafiky s podporou DirectX 10 a 16 stream procesory. Zatím sice ještě sestavě může dělat problémy akcelerace HD videa ve flashi, ale jak se zdá, tak zbytek situací, kdy se dostanete do kontaktu s HD videem, je bez problémů (H.264, VC-1 nebo M-PEG 2). Díky těmto faktům a také integrovanému HDMI je platforma Nvidia ION velmi snadno použitelná jako HTPC u vašeho LCD. Za video má tedy Nvidia palec nahoru.



Dostatečný počet USB konektorů trošku kazí pouze analogový D-Sub a chybějící SPDIF, ale nemůžeme mít všechno. Každopádně se ceny systémů ION pohybují od 5 až do 15 tisíc, k čemuž je ve většině případů potřeba připočítat cenu LCD a případně mechaniky či myši. Samozřejmě existují i all-in-one systémy založené na platformě ION, ale jejich cena je již podstatně vyšší. Mým osobním horkým favoritem v této oblasti je Asus EeeBox PC - kvůli integrované Wi-fi, DVD mechanice a dálkovému ovladači.