Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejlepší události a zklamání ze světa hardware 2009

31.12.2009, Petr Štefek, zajímavosti
Nejlepší události a zklamání ze světa hardware 2009
Podívejme se na stěžejní události ze světa hardware dnes končícího roku 2009, zejména na obligátní boj mezi rivaly na scéně procesorů a grafických karet. Vedle prozatím prázdných slov z této oblasti (Larrabee a Fermi) pak vyčnívá postupná expanze SSD disků mezi běžné uživatele coby jasný technologický krok kupředu.
Core i5 bylo spásou pro všechny, kdo chtěli moderní čtyřjádrový procesor, ale nechtěli utratit hříšné peníze za základní desku a procesor Core i7. Největším lákadlem pro upgrade počítače je ještě poměrně čerstvé Core i5 750, které nabízí nejmodernější architekturu Intelu za mainstreamovou cenu. A aby toho nebylo málo, tak se ještě Core i5 velmi dobře taktuje a vy můžete dostat opravdu vynikající výkon, který neporazí ani nejdražší procesory za desítky tisíc korun.

Základní desky pro Core i5 jsou podstatně levnější, a tak není problém postavit opravdu výkonný základ za polovinu ceny systému s Core i7. Do příchodu Core i5 bylo jen velmi těžké postavit opravdu výkonnou herní sestavu na čtyřjádrovém řešení Intel pod dvacet tisíc korun. Nemusíte být ani žádný hardwarový guru, abyste si dokázali poskládat dva a dva dohromady a nakombinovali Core i5 s vynikajícím Radeonem HD 5850.



Procesory s kódovým označením Lynnfield nyní najdeme jak v produktové řadě Core i5, tak i Core i7, což může uživatele trošku mást. Na výběr má totiž stejně označené procesory pro patice LGA 1366 a LGA 1156. Procesory s kódovým označením Lynnfield do značné míry vycházejí z původního Core i7 alias Bloomfield, ale nějaké změny zde najdeme. Původní Bloomfield integroval 731 mil. tranzistorů na ploše 263 mm2 a novější Lynnfield se chlubí 776 mil. tranzistorů a 296 mm2.

Nejpodstatnějším rozdílem je pouze dvoukanálový paměťový řadič a oficiální podpora pro DDR3 na frekvenci 1333 MHz. Nicméně propustnost pamětí dle oficiálních specifikací nehraje příliš velkou roli, neboť zde máme kity pamětí schopné pracovat na frekvencích kolem 2 GHz. Je tedy pravděpodobné, že s procesory Core i7 pro LGA 1366 budete v tomto ohledu hrát prim, ale v případě herní mašinky je o několik málo procent nižší propustnost pamětí u procesorů Core i7 a i5 jen zanedbatelnou položkou vzhledem k finančním úsporám.



Základem pro tuto novou rodinu procesorů jsou čipsety Intel P55, které poskytují podobné služby jako mnohem dražší čipset X58, a to s minimálním omezením. Zapřemýšlet budete ovšem nuceni v případě stavby systému, kde hodláte využít dvou karet pracujících v zapojení CrossFire, kde vám může vadit omezení v počtu PCIe linek. Lék je ovšem jednoduchý, v této cenové kategorii na CrossFire zapomeňte a kupte co možná nejvýkonnější samostatnou grafickou kartu. CrossFire s high-endovými Radeony nechte pro platformu LGA 1366 a čipset X58.