Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejlepší události a zklamání ze světa hardware 2009

31.12.2009, Petr Štefek, zajímavosti
Nejlepší události a zklamání ze světa hardware 2009
Podívejme se na stěžejní události ze světa hardware dnes končícího roku 2009, zejména na obligátní boj mezi rivaly na scéně procesorů a grafických karet. Vedle prozatím prázdných slov z této oblasti (Larrabee a Fermi) pak vyčnívá postupná expanze SSD disků mezi běžné uživatele coby jasný technologický krok kupředu.
AMD je nyní, i přes velmi konkurenceschopnou nabídku procesorů, poněkud opomíjené a skoro by se hodilo říci, že společnost by se měla zamyslet nad přejmenováním stávající architektury procesorů, neboť na ní z minulosti ulpívá stín prvních (a nepříliš vydařených) procesorů Phenom. Přesto má nyní AMD opravdu kvalitní oporu v procesorech Phenom II X4, které stojí ještě podstatné méně (i v případě nejlepšího modelu Phenom II X4 965), než Core i5 750. Když k tomu připočteme poměrně levné a kvalitní desky, tak nám narůstá prostor pro úvahy, zda skutečně potřebujeme architekturu Core i7 / Core i5.



Poslední procesory AMD jsou poměrně dobře přetaktovatelné a ve hrách podávají výkony velmi podobné konkurenčním produktům Intelu, a to vše za nižší cenu. Jenže AMD tuto skutečnost neumí prodat, a proto se taky v herních testovacích sestavách setkáváme s produkty Intel a AMD jakoby stojí opodál. Nicméně všechno je jen o lidech. Společnost by nyní měla zapracovat právě na tomto poli, neboť jinak promarní možnost návratu na výsluní s divizemi procesorů, základních desek a samozřejmě také s grafickými kartami.

AMD má ke všemu poměrně slušný čipset vlastní výroby AMD 790FX, který je pro procesory Phenom II X4 tou pravou volbou. Zvládá poměrně slušně přetaktování a donutí pracovat Phenom II X4 až na hranici 4 GHz. Rovněž velmi dobře podporuje CrossFireX, takže zde můžete teoreticky využít dva Radeony HD 5800, nebo některé ze starších karet.



Když se podíváme na benchmarky různých renomovaných serverů, tak velmi rychle zjistíme, že Phenom II X4 dokáže být důstojným partnerem pro libovolnou grafickou kartu. Řešení AMD se ovšem spíše hodí pro uživatele, kteří si nelibují v přetaktování, ale hodlají provozovat tento procesor na standardní frekvenci. Chroničtí přetaktovávači ovšem raději sáhnou pro Core i7/i5 v některé z prověřených revizí, aby tak atakovali frekvence až okolo 5 GHz.