Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejlepší události a zklamání ze světa hardware 2009

31.12.2009, Petr Štefek, zajímavosti
Nejlepší události a zklamání ze světa hardware 2009
Podívejme se na stěžejní události ze světa hardware dnes končícího roku 2009, zejména na obligátní boj mezi rivaly na scéně procesorů a grafických karet. Vedle prozatím prázdných slov z této oblasti (Larrabee a Fermi) pak vyčnívá postupná expanze SSD disků mezi běžné uživatele coby jasný technologický krok kupředu.
SSD bylo ještě na začátku minulého roku opravdu exotickou a velmi drahou věcí, která ovšem posunula rychlost práce s notebooky či výkonnými počítači do jiné dimenze. Disky založené na principu flash pamětí nás posunuly do budoucnosti, kdy se již nebudeme zatěžovat archaickou rotační technologií na principu magnetického zápisu na plotny. Hustota zápisu na plotny dochází pomalu a jistě ke svým limitům, a tak již nemůžeme v budoucnu očekávat modely s kapacitou několik desítek TB.
SSD překonává klasické pevné disky téměř ve všech oblastech, z nichž pro nás je nejdůležitější výkon (zápis a čtení v různých situacích), který je achilovou patou všech moderních počítačů. Samozřejmě SSD nyní prochází překotným vývojem, a tak ještě potrvá, než si za pár set či tisíc korun budeme moci koupit ultrarychlý SSD disk o kapacitách v násobcích TB, ale již nyní máme dobře nakročeno.

Paměťové čipy používané na SSD discích prochází samozřejmě také vývojem a zlepšováním výrobních procesů, které umožní vyrábět menší čipy s vyšší kapacitou, takže vše je jen a pouze otázkou času. Již dnes si můžete vybrat z velkého množství modelů, ale můžete se také velmi spálit, neboť není SSD jako SSD a zde se vyplatí sledovat testy různých modelů. Nezřídka jsou mezi jednotlivými modely rozdíly třídy.



SSD jsou založené na dvou základních technologiích, kde první se nazývá MLC (Multi Level Cell) a druhá SLC (Single Level Cell). Právě druhá jmenovaná dokáže „vyškolit“ levnější SSD s čipy MLC rozdílem třídy. Samozřejmě rozdíly nejsou jen v použitých pamětech, ale také v řídících čipech a firmware. Stává se tedy poměrně často, že pár týdnů po koupi společnost vydá nový firmware a váš SSD si polepší ve výkonu až o desítky procent.

SSD v současné době slouží především jako úsporné opatření a pro zvýšení výkonů u notebooků a netbooků, ale velmi brzy se začnou objevovat v herních mašinkách a v případě opravdu šílených pařanů i v RAIDu v herních strojích. Nezanedbatelný přínos mohou mít tyto disky i v rychlých serverech, kde si velmi dobře dovedu představit 4 souběžně pracující SSD jako opravdu ultimátní řešení.



Pro nás je důležité jen to, že jsme si již koncem tohoto roku mohli v SSD vybírat opravdu povedené a relativně levné modely. SSD si tak zaslouží patřit mezi technologie roku, které jsou jednak velkým skokem vpřed a jednak se velmi přiblížily běžnému uživateli.

Pokud byste se zeptali na horké tipy v řadách SSD disků, tak jsou to Kingston M Series, Intel X25-M G2 a případně OCZ Agility. Tyto modely již zlevňují na hranici 7 tisíc korun. Pozor, stále se ovšem jedná o dostupnější MLC technologie disků a nikoli o supervýkonná SLC, které ovšem běžný uživatel hned tak nezaplatí.