Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejlepší události a zklamání ze světa hardware 2009

31.12.2009, Petr Štefek, zajímavosti
Nejlepší události a zklamání ze světa hardware 2009
Podívejme se na stěžejní události ze světa hardware dnes končícího roku 2009, zejména na obligátní boj mezi rivaly na scéně procesorů a grafických karet. Vedle prozatím prázdných slov z této oblasti (Larrabee a Fermi) pak vyčnívá postupná expanze SSD disků mezi běžné uživatele coby jasný technologický krok kupředu.

AMD (+ATI)


AMD nás velmi pravděpodobně obdaří svým prvním 6-core procesorem Thuban a čipsetem s integrovanou grafikou podporující DirectX 11. Možná poněkud zklamáním může být fakt, že se společnost nehodlá posunout na 32nm výrobní proces dříve než v roce 2011. Podobná očekávání můžeme mít i v oblasti mobilních platforem, kde se uplatní také pouze 45nm proces a přijde k nám nová rodina mobilních procesorů pod označení Geneva a Champlain. Platforma AM3+ nás bude provázet minimálně až do roku 2011.



Společnost AMD nejsou samozřejmě jen procesory, ale díky akvizici ATI i grafické karty, kde se jí nyní (alespoň co do výkonnostního soupeření) mimořádně daří. Společnost pouze rozšíří svou nabídku o mainstreamové a low-endové modely podporující DirectX 11 a v případě hráčského segmentu nás čeká uvedení nové revize jádra RV870, které bude provázet dnes již naplánované Radeon HD 5990 a HD 5890. Vše bude záležet na tom, kdy přijde GeForce GTX 300 (Fermi) a jaký bude mít výkon. Je pravděpodobné, že se může s frekvencemi jádra v případě nové revize ještě poměrně slušně manévrovat, ale pokoření 1 GHz u standardních modelů očekávat nelze.

Radeony HD 6000 ovšem nečekejte dříve než koncem roku 2010. Zatím není známo, zda se bude jednat o evoluci současné architektury, nebo půjde o naprosto novou architekturu. V rámci postupného sbližování CPU a GPU lze očekávat mnohé, neboť není pravděpodobné, že by AMD stálo při snažení Intelu a Nvidie opodál a dále razilo současnou strategii.

Pokud se týká základních desek, tak AMD uvede poměrně zajímavý jen čipset AMD RD890FX, který ale nenabízí krom pár drobností nic víc, než stávající RD790. Hlavní rozdíly budou v nižší spotřebě a přítomnosti SATA 6G portů.


Intel


Společnost se činí, a tak asi nikoho nepřekvapí, že budou už v lednu roku 2010 uvedeny nové 32nm procesory Westmere, které budou prodávány pod označením Core i5 a Core i3. Těsně bude tyto procesory následovat první 6-jádrový procesor pro patici LGA 1366 na frekvenci 3,33 GHz, který bude současné top modely procesorů Intelu v některých aplikacích překonávat až o desítky procent. Celý příští rok bude pro Intel ve znamení architektury Core iX a postupného upouštění od LGA 775 a procesorů Core 2.

Pro hardwarové fanatiky bude jistě velmi důležitou událostí uvedení procesoru Core i9 990 s 8 jádry a 32nm architekturou Westmere. Pokud bychom si prohlíželi produktovou mapu Intelu na příští rok, tak snadno zjistíme, že nám zde žijí souběžně dvě platformy, kde LGA 1156 reprezentuje mainstream (maximálně 4 jádrové procesory) a LGA 1366 high-end s možností integrace až 8 jádrových procesorů. Intel a jeho pozici lídra v oblasti CPU AMD neohrozí, ale můžeme očekávat, že díky tlaku ze strany Intelu bude AMD zlevňovat.



Mobilní platformy budou opět v režii Atomu s kódovým označením PineTrail, kde je vše včetně grafické karty a north-bridge integrováno do samotného procesoru. Ve výkonnějším segmentu budeme stále kupovat Core i7 (Clarksfield) a později rovněž nová jádra Arrandale vyráběná 32nm procesem. Revoluce se tedy nechystají, ale dočkáme se podstatného vývoje.

S Intelem nás čeká v oblasti základních desek pár nových čipsetů, které více či méně reflektují současné čipsety P55 a X58, což znamená, že se nebude jednat o nic jiného než deriváty. LGA 1156 a 1366 bude na konci roku doplněno o patici LGA 1155 platformy Sandy Bridge s procesory konečně atakujícími 4 GHz. Celkově ovšem musíme doufat v trend většího využití vyššího počtu jader než-li vysoké frekvence.


Nvidia


Nvidia nás v podstatě do března či dubna příštího roku nemá čím překvapit, protože nám zatím budou sloužit dosluhující architektury. Fermi alias GTX 300 se na nás chystá v mnoha podobách a spekuluje se i o 2 čipové kartě, které by využívala dva bumbrlíčky o celkovém počtu skoro 6 mld. tranzistorů. Je možné, že se této karty skutečně dočkáme, ale její cena bude ještě o poznání vyšší než u současného Radeonu HD 5970.



Společnost již měla v oběhu produktové mapy na rok 2010, ale ve světle posledních zpráv o téměř 3 měsíčním opoždění Fermi ztrácí téměř smysl si je popisovat. Stačit nám bude muset to, že Nvidia plánuje na příští rok uvést zbrusu nové produkty do mainstreamu i low-endu. Všechny nové grafické karty budou podporovat DirectX 11 a samozřejmě také firemní technologie PhysX, CUDA nebo PureVideo HD.

Poměrně vítanou novinkou bude zjednodušení pojmenování grafických karet Nvidia, které již nebudou využívat označení GTS/GTX/GT a podobně, ale budou číslovány dle výkonu (GeForce samozřejmě zůstává). Pro Nvidii tak nezbývá v dalších měsících nic jiného, než soustředit naši pozornost na PhysX nebo CUDA.