Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejnovější update pro 3DMark se zaměřuje na integrované grafiky

9.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Nejnovější update pro 3DMark se zaměřuje na integrované grafiky
3DMark máme spojen spíše s náročným testováním grafických karet, ovšem to už ve skutečnosti neplatí a dokazuje to i nejnovější test, který je zaměřen na integrované grafické čipy a DirectX 12.
Nejnovější přírůstek mezi testy 3DMarku se tak zaměřuje především na notebooky, tablety a obecně počítače se slabou grafikou, což jsou zpravidla integrované grafické čipy v procesorech, ovšem může to být i low-end samostatné GPU, které však musí podporovat DirectX 12. Jde o test Night Raid rozšiřovaný v rámci aktualizace na verzi 2.6.6174.
 
 
Night Raid je ale také současně multiplatformní test, což dokazuje podporou grafických čipů v procesorech ARM, i když jde o ty, na nichž běží Windows 10, čili počítače označované jako Always Connected PC. 
 
 
Jak je možné vidět na videu, Night Raid si bere modely a témata z různých existujících testů 3DMarku a na benchmark integrovaných grafik nevypadá vůbec špatně. Jako obvykle přitom nabízí dva grafické testy a také test CPU, do čehož spadají dynamické reflexe, ambient occlusion, teselace, částicové systémy a efekty spojené s hloubkou obrazu. Test CPU zase zahrnuje fyzické interakce mezi objekty nebo tzv. okluzní odstřel (occlusion culling). 
 
Vzhledem k tomu, jak test vypadá, není divu, že moderní IGP v procesoru Coffee Lake (konkrétně UHD Graphics 630 v Core i7-8700K) nedokázalo test vykreslovat zcela plynule. To alespoň dle testu provedeného serverem Hexus.net, což ale mohu potvrdit po vyzkoušení testu na IGP v Core i7 generace Kaby Lake.