Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Největším dodavatelem LCD panelů se stal LG.Philips

19.1.2006, Pavel Kovač, aktualita
Největším dodavatelem LCD panelů se stal LG.Philips
Ještě rok 2004 patřil výhradně firmě Samsung co se týče výroby LCD panelů, ovšem v roce 2005 se firmě LG.Philips podařilo ukousnout další drahocenná procenta a stal se tak největším výrobcem LCD panelů nad 10“. Svůj podíl navýšil na celých...
Ještě rok 2004 patřil výhradně firmě Samsung co se týče výroby LCD panelů, ovšem v roce 2005 se firmě LG.Philips podařilo ukousnout další drahocenná procenta a stal se tak největším výrobcem LCD panelů nad 10“. Svůj podíl navýšil na celých 21,4% oproti 20,9%, které má Samsung. Rozdíl sice není tak velký, ale i rozdíl půl procenta znamená dost velký balík peněz.



Tento boj jistě bude pokračovat i v roce 2006, což je jistě příslib snižování cen samotných LCD monitorů a televizí. Ovšem toto snížení bude nejvíce znatelné u high-endových monitorů s úhlopříčkou 21“ a více palců. Samsung zároveň tvrdí, že optimální velikost LCD televizí je 40“ – tedy celý metr. Naopak LG.Philips prosazuje o dva palce větší televize (42“ což je 107cm). Výrobní kapacity se také dost zvýší. Samsung dosáhne 1,32 miliónu 40“ za jeden měsíc a to jen díky sedmé generaci továren. To je jistě obrovské číslo a právě díky tomu dojde k znatelnému snížení cen. Přechod na 7,5 generaci provede i LG.Philips, ovšem až v první čtvrtině tohoto roku.

Zdá se tedy, že rok 2006 bude ve znamení „LCD televize do každé domácnosti.“ V domácích podmínkách nejsou však televize s vysokým rozlišením zrovna dokonalá volba. Jak jistě víte, tak klasický signál PAL má o dost nižší rozlišení, a tak dochází k interpolaci, která není zrovna pěkná na pohled. Určitou zárukou mohou být HD-DVD či BlueRay disky. Konec CRT je tedy opravdu na dohled a to také díky stále se zlepšujícímu podání barev LCD panelů. Jedinou překážkou v rozvoji LCD by mohly být OLED displeje, které přinášejí ještě kvalitnější barvy, lepší kontrast a jas. Pozorovací úhly jsou prakticky maximální (180° v obou směrech). Musí se však vyřešit problém se stárnutím jednotlivých subpixelů – modrá barva stárne rychleji. Ať to bude jak to bude, tak je jisté, že s CRT televize či monitory mají odzvoněno.

Zdroj: www.tomshardware.com