Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejvýkonnější karty nVidie dokáží adresovat až 2GB paměti

18.11.2005, Milan Šurkala, aktualita
Nejvýkonnější karty nVidie dokáží adresovat až 2GB paměti
Není to tak dávno, co se ATi chlubila tím, že narozdíl od nVidie dokáží její karty adresovat až 1GB grafické paměti. nVidia se však nedala a prohlašuje, že její čipy nejsou omezeny na 512MB, ale na 2GB. To už je docela dosti slušná kapacita...
Není to tak dávno, co se ATi chlubila tím, že narozdíl od nVidie dokáží její karty adresovat až 1GB grafické paměti. nVidia se však nedala a prohlašuje, že její čipy nejsou omezeny na 512MB, ale na 2GB. To už je docela dosti slušná kapacita překračující v drtivé většině případů i množství paměti RAM v našich počítačích. Tato zpráva se týká čipů NV40/NV45 a nových G70.



Takové množství paměti je pro běžné smrtelníky naprosto zbytečné. Vždyť naprostá většina her si vystačí s 256MB paměti, některé začínají pomalu vyžadovat 512MB, takže i k "pouhému" 1GB máme ještě daleko. Proslýchá se ale informace, že nějaké karty řady Quadro s 2GB paměti již byly vyrobeny, ale zatím není známo na čí zakázku.

Nyní to vypadá, že ATi je opět ve stínu nVidie. Ale jako vždy, začínají prosakovat informace, že ani 1GB u karet ATi není konečná a mohou adresovat ještě více grafické paměti. Že by 4GB?

Zdroj: www.theinquirer.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.