Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Některé desky Asus s X470 a B450 podporují PCIe 4.0, jaké a jak?

12.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Některé desky Asus s X470 a B450 podporují PCIe 4.0, jaké a jak?
Dříve se spekulovalo o tom, že by kvalitnější desky se staršími čipsety mohly podporovat PCIe 4.0 s procesory Ryzen 3000. Pak ale přišel Robert Hallock z AMD s tím, že tomu tak nebude a nyní se zase dozvídáme, že neměl pravdu. 
Ukazuje se, že některé desky s X470 a B450 skutečně mohou podporovat rozhraní PCI Express 4. generace. Robert Hallock to dříve popřel, ovšem ze své pozice mohl asi těžko uvést něco jiného, protože samotné AMD takovou podporu slíbit nemůže. Ostatně ta i dle informací firmy Asus nebude široká a týkat se bude jen některých desek, a to navíc s různými podobami. 
 
 
Je nad slunce jasné, že co se týče zařízení připojených přes čipovou sadu nebo už pouhé napojení této sady na procesor, zde není možné, aby se PCIe 4.0 využilo. Starší čipové sady prostě toto rozhraní nepodporují, ovšem pokud jde o zařízení připojená přímo na procesor, zde už to teoreticky možné bylo, a to v případě, že by datové cesty byly dostatečně kvalitní, aby signál PCIe 4.0 dorazil k cíli. 
 
Hallock také dříve sdělil, že v prvních verzích BIOSů starších desek pro Ryzen 3000 možná PCIe 4.0 figuruje, ale že to bude později odstraněno. Dodal, že v tomto případě je velké riziko, že zákazníci budou zmateni tím, co daná platforma umožní a neumožní, a proto AMD chtělo prostě udělat mezi X570 a staršími čipsety tlustou čáru. Asus s něčím takovým ale evidentně nesouhlasí. 
 
 
Máme tu totiž seznam desek, které v různých podobách podporují rozhraní PCIe 4.0, což se týká jednak prvního slotu PCIe x16 a pak prvního M.2 pro SSD.
 
Překvapivé je to, že ty nejlepší desky v nabídce, alespoň co se týče právě grafického slotu, rozhraní PCIe 4.0 nepodporují vůbec. Z desek s čipsetem X470 ho nabízí pouze TUF X470-Plus Gaming v podobě se 16 linkami a pak už není o co stát. Desky Prime X470-Pro a ROG Strix X470-F Gaming totiž mají u sebe trojúhelník, který značí jen osm linek rozhraní PCIe 4.0, jež by mohly fungovat. To však nemá žádný význam, když to se svou propustností vyrovná 16 linkám PCIe 3.0, takže v jejich případě nezískáme nic. 
 
Co se týče B450, pak veškeré ROG Strix rozhraní PCIe 4.0 na grafickém slotu také nepodporují, ale ostatní ano a s plnými 16 linkami. Těžko říci, čím to asi tak je. 
 
Pak tu ale také máme dnes možná i významnější podporu rychlých SSD pro M.2 a PCIe 4.0 x4, v jejichž případě máme možnost využít všechny čtyři vysokorychlostní linky na všech vypsaných deskách Asus krom TUF X470-Plus Gaming. A ani zde není jasné, čím by to mohlo být, ze samotného designu desky a rozložení jejích prvků není patrné nic. 
 
Server ComputerBase také uvádí, že čínský server MyDrivers už otestoval modení PCIe 4.0 SSD na desce Asus TUF B450M-PRO Gaming a opravdu dosáhl propustnosti až 5 GB/s srovnatelné s tím, co nabízí i X570. 

Uvidíme, co na to ostatní velcí výrobci desek. Ostatně podpora PCIe 4.0 je viděna jako snad jediná opravdová výhoda desek s X570 a i když na starších modelech nemůže být úplná, tímto nový čipset ztrácí značnou část své atraktivity, zvláště když je z hlediska spotřeby nenažraný a má zpravidla aktivní chlazení. To ale vůbec neřešíme praktický přínos nové verze PCIe v dnešní době, což je už trošku jiné téma.