Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Německo začíná vyšetřovat nesmyslné odstavení jaderných elektráren. Lhali o něm politici?

8.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Německo začíná vyšetřovat nesmyslné odstavení jaderných elektráren. Lhali o něm politici?
Mnoho lidí udivilo, když se Německo v zájmu svého ekologického tlaku rozhodlo zbytečně uzavřít jeden z nejekologičtějších způsobů výroby elektřiny, jaderné elektrárny. Nyní byla ustanovena komise, která má vyšetřit, jak to vlastně politici zpackali.
Jaderná elektrárna se stává sice velmi drahou elektrárnou na postavení, pokud už ale stojí, je nesmyslem ji odstavovat, pokud bezproblémově funguje. Jenže přesně toto udělali Němci v minulých letech. Ti měli v plánu odstavit všechny tři zbývající jaderné elektrárny do konce roku 2022, nicméně kvůli energetické krizi toto odsunuli na duben 2023. Je s podivem, že pro co nejrychlejší odstavení byli právě zelené strany, od kterých by se dal čekat přesný opak, tedy co nejdelší podpora tohoto ekologického zdroje a ne právě ten nejméně ekologický krok. Obzvlášť s tlakem na elektromobilitu jsou jaderné elektrárny velmi užitečným a vhodným zdrojem čisté elektrické energie. Ale tyto neekologické kroky a tlaky jsou bohužel u zelených stran a ekologických organizací už tak nějak standardem. Německo si ale začíná nyní uvědomovat, že tady něco nehrálo, a ustanovilo komisi, která bude urychlené uzavírání jaderných vyšetřovat.
 
Konkrétně jde především (ne však výhradně) o vyšetřování počínání dvou ministrů, jedním je ministr pro hospodářství a ochranu klimatu Robert Habeck, druhou je pak ministryně životního prostředí Steffi Lemkeová. Ti jsou podezřelí z toho, že se snažili veřejnost oklamat ohledně dopadu ponechání jaderných elektráren v provozu, resp. z toho, že ani nenechali vypracovat jasnou nezávislou studii ohledně tohoto dopadu a propagovali vyřazení těchto elektráren, aniž by k tomu měli řádné podklady. I kdyby se ale jejich provinění prokázalo, jadernou energii to do Německa už asi nevrátí.
 
Zdroj: aussiedlerbote.de, marketscreener.com, obrázek (autor: Bjoern Schwarz, CC BY 2.0, přes Wikimedia Commons)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš obsáhlý článek o rozdílech v technologiích baterií.