Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Mnoho lidí udivilo, když se Německo v zájmu svého ekologického tlaku rozhodlo zbytečně uzavřít jeden z nejekologičtějších způsobů výroby elektřiny, jaderné elektrárny. Nyní byla ustanovena komise, která má vyšetřit, jak to vlastně politici zpackali.
Bison (877) | 8.7.202416:51
Do politiky sa dostali ľudia bez vzdelania, ponúkajú pseudo budúcnosť a voliči sú šťastný, zelená planéta začína mať horkú príchuť. Politici robia aj z tak jednoduchých vecí ako sú energie ­"Tabu­" pre spoločnosť, nehovorme o nich pretože je to nebezpečné pre otepľovanie a tak sa v Nemecku mlčí...a premlčia sa k budúcnosti ktorá bude vyzerať rovnako ako stredovek, potlačme poznanie a prejavme najnižšie pudy existencie, nový poriadok z ríše úpadku.
Odpovědět5  0
honza1616 (3699) | 8.7.202416:08
jestli tam měli něco novějšího??

Oni dokonce uzavřeli téměř dokončenou JE která byla v rámci prvotního testování bez zavežného paliva

Představ si že pro ně bylo výhodnější uzavřít projekt do kterého nacpou xxx miliard Eur mají dokončeno 99,5% projektu, dokonce už i první várka paliva je nachystaná u dodavatele a oni celý projekt ukončí
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
V Česku se obrací každá koruna a řeší se jestli stavět 1 ,2 nebo 4 reaktory, a kus za hranicemi uzavřou celou téměř dokončenou elektrárnu. 🤣🤣🤣🤣

Já říkám, meli jsme si to pronajmout, měli jsme vyškolil personál, případně najmout ty Němce co tam pracovali a ­"natáhnout dráty do Česka­", natáhnout na chladící věže plachty s logem ČEZ.
No v podstatě prodávat elektřinu jako by byla naše.

Celá Evropa by se smála a všichni by byli spokojeni,
Německo by bylo bez JE,
Česko by mělo několik už hotových JE,
A Evropa jako celek by měla dostatek energie...🤷🏻‍♂️
Odpovědět6  0
Akulacz (253) | 8.7.202417:37
Tak to se týkalo jestli se nepletu těch východoněmeckých elektráren, z nich jedná měla být téměř dokončená jak píšeš. Ale tam asi šlo o nedůvěru v ruské technologie, proto pohřbili téměř dokončený projekt... V Rakousku mají nemlich to samé.
Ten pronájem zní hezky, ale je tam zásadní problém, oni to prostě nechtějí na svém území ani v nejbližším okolí, stačí vzpomenout co se dělo z rakouské strany ohledně Temelína, takže myšlenka že by to provozoval někdo jiný je pro ně stejně neprůchodná... A na kolečku to asi převézt nepůjde...
Odpovědět1  0
honza1616 (3699) | 10.7.202420:42
Je to možné, nevím přesně podrobnosti, nicméně je to směšné uzavřít takto velký projekt.

A s tím pronájmem to byl jen takový výstřel do tmy. Těch problému by tam bylo určitě víc než jen že to nechtějí na svém území, už jen převod jaderné technologie na jiného provozovatele který není řízen státem ­(Německem­) by byl zásadní problém.

A pomatení Rakušáci, no co k tomu říct.
Kdyby nebyl společný trh s energií, tak bych na hranicích odstřihl dráty a ať si berou energii z větru a vody.
Je vtipné že protestují proti jádru, ale energii jádrem vyrobenou od nás čerpají , to jim už nevadí.
Já jsem byl zrovna tento víkend na skok v Rakousku a nestačil jsem se divit kolik jim tam roste těch větrníků a pořádá stavějí další a další jeden za druhým.
Jooo kdyby u nás bylo podobné ekologické politické a občanské myšlení, tak by jsme taky měli takové větrné farmy, jenomže u nás si každý vesnický jouda stěžuje že mu to bude kazit výhled ze zahrádky na lesík za domem a bude proti tomu sepisovat petice.
Já se do této skupiny víceméně taky řadím i když ne tak striktně, jsem pro jádro o tom žádná, ale to jádro nemůže být v každém okrese a mít alespoň nějaké energetické zálohy je potřeba. Jenomže kde ty zelené zdroje brát když nemáme plochy na solární farmy a větrníky zase budou hyzdit krajinu? Alternativa?.... decentralizace a nacpat to co nejblíž k odběrateli, tedy na jeho vlastní střechu ✅🤣
Odpovědět0  1
Pavel Matějka (1648) | 12.7.20249:42
Jádro může být v každém okrese, existují malé 200 MW bloky, které se dají stavět levně a jednoduše a pracují automaticky s dálkovým dohledem. Jenže dnes, kdy do všeho můžou kecat lidi a podrazácké neziskovky, to prostě nebude. Nanejvýš v Rusku.
Odpovědět0  0
sroobik (627) | 13.7.202417:38
tak ked to nechcu, tak preco beru cesku a slovenku elektrinu? Nech nam ju neberu a pouzivaju si tie svoje solarne a veterne elektrarne. Ked im nestacia, nech daju kazdemu nemcovi stacionarny bicykel a slapeme! Nie, oni si tie elektrarne zavreli preto, ze lacnejsie nakupia nasu elektrinu ako vyrobia tam u nich svoju. Ze potom my nemame a musime upravovat cenu na ich ceny je pre nich druhorade.. ale pre nas zasadne!
Odpovědět1  0
Chuch-in (65) | 8.7.202411:30
Obyčejní lidé to vědí od začátku ale tam nahoře na to potřebují posudky, komise, atd... :D
Peníze vládnou, ne rozum.
Odpovědět5  0
eMKejx (108) | 8.7.20249:36
tak velka krajina a tak hlupa.
Odpovědět5  0
cj190133 (38) | 8.7.20248:49
"I kdyby se ale jejich provinění prokázalo, jadernou energii to do Německa už asi nevrátí.­" ­- to sa naozaj uz neda spojazdnit? Aj keby to stalo tretinu ceny novej, tak to ma vyznam.
Odpovědět7  0
Akulacz (253) | 8.7.20249:35
Nevím jestli tam měli něco novějšího, ale většina těch elektráren co měli byla už dost za zenitem respektive s plánovanou životností ještě 10, max 20 let. Takže pokud by byly náklady opravdu takto vysoké, tak by to asi smysl nemělo... Ke konci budou ty investice do údržby vysoké, takže cena za zprovoznění by musela být relativně nízká, stejně se měly postupně asi do 10 let zavírat a žádné investice do prodloužení životnosti nebyly v plánu.
Průser byl v tom že to vypnuli měli by více času a stability, než přijdou nějaké nové technologie, případně ty stávající preferované zlevní...
Odpovědět2  0
JiVy (612) | 8.7.202415:04
Problém je hlavně v personálu. Od chvíle, kdy Angela odchod od JE ohlásila, se přestali školit noví odborníci. Vyškolení špičkového inženýra pro Temelín trvá několik let po dokončení VŠ.
Naprostá většina těch, co se provoz JE v Německu starali je tedy dnes už v důchodu.
Navíc u některých JE nechali němečtí politici iniciativně odstřelit chladicí věže a demontovat a sešrotovat co se dalo.
Pokud by to neprovedli, daly by se ty JE při řádné údržbě bezpečně provozovat ne deset, ale spíše desítky let. JE mají totiž dva druhy životnosti. Jedna je ta plánovaná v době výstavby, která je fakticky ­'zaručená­'. Druhá je pak životnost reálná založená na pravidelných testech a údržbě.
Odpovědět7  0
Akulacz (253) | 8.7.202415:41
Tak ta likvidace věží snad byla u těch, co už byly uzavřené dříve, ač ty ještě také mohly fungovat. Velká část těch elektráren byla postavena před 40­-50 lety, takže to plánované odstavení bez velkých investic se blížilo­(tak 10­-20 let­). Zvláště když se na to chystají už od přelomu století... Ale těch deset, dvanáct let tomu dát mohli, zvláště když to tak měli původně v plánu, na to by snad i ten personál mohli mít.
Odpovědět2  0
Tech-boy.lukas (1488) | 8.7.202411:58
nevím, bych je to nechal zaplatit z vlastní kapsy, co na to že by to spláceli cca 1000let. Docela mě štve, a to je všeobecný nešvar že nikdo za nic nemůže. Jsi snad dospělý svéprávný tak máš zodpovědnost, nechal si odstavit něco pro populistucký krok co fungovalo tak zprovoznění zaplať.
Odpovědět6  0
Akulacz (253) | 8.7.202413:27
Proč platit, když by stejně z nich nic nedostali... Rotoped a šup vykrývat špičky, pomáhat by mohli soudruzi odlepení od silnice, ale u těch by to chtělo i kontrolu jestli moc nevydechují...
Odpovědět6  0
sroobik (627) | 13.7.202417:40
to nevadi, ale Merkelovu a jej kamaratov, co za to mozu verejne na namesti zbicovat by mohli
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.