Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Německý 'Policeware' rozzlobil veřejnost

5.9.2007, Jan Vítek, aktualita
Německý 'Policeware' rozzlobil veřejnost
Před několika dny v se německých médiích objevil plán pro využití trojanů a dalších forem malware, které by měly být upotřebeny pro monitorování počítačů potenciálních teroristů. A až nyní se německá vláda otevřela diskuzím o tomto 'Policeware'....
Před několika dny v se německých médiích objevil plán pro využití trojanů a dalších forem malware, které by měly být upotřebeny pro monitorování počítačů potenciálních teroristů. A až nyní se německá vláda otevřela diskuzím o tomto 'Policeware'. Ministr vnitra Wolfgang Schaeuble prozatím nedal k dispozici oficiální kopii zákona, ale klíčové body se přeci jen dostaly do médií.



Tyto body zahrnovaly například způsob šíření pomocí 'regulérních' e-mailových zpráv, k nimž by byl malware tajně připojen. Poté by vláda dostala plný přístup k infikovanému systému. "[Zákon] tak pokryje vážnou a ostudnou díru v naší informovanosti, která v minulých letech vznikla kvůli technickému pokroku," řekl Stefan Kaller, mluvčí Schaeubleho. A i když vláda slíbila, že tuto metodu chce používat pouze v extrémních případech, veřejnost i opozice byla pobouřena. Svobodní Demokrati tvrdí, že jde o vpád do soukromí, který nemůže být tolerován.

Kancléřka Angela Merkelová podobné aktivity podporuje, ale hodlá si prý vážně promluvit s vládními orgány a experty, než bude cokoliv uzákoněno. Policejní malware byl již použit agenty DEA (Drug Enforcement Agency, USA) v roce 2001, kteří jej ale použili jednoduše tak, že vnikli do domu podezřelého a instalovali mu na počítač key-logger, tedy program, jenž zaznamenává stisknuté klávesy. FBI zase využívá Computer & Internet Protocol Address Verifier (CIPAV), který jí již pomohl zatknout podezřelého ve Washingtonu.

Zdroj: DailyTech