Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Německý soud rozhodl, že rodiče mohou být odpovědní za krytí pirátství svých dětí

5.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Německý soud rozhodl, že rodiče mohou být odpovědní za krytí pirátství svých dětí
Němečtí rodiče se dle rozhodnutí Mnichovského soudu nebudou moci spoléhat na to, že budou moci své děti beztrestně krýt v případě obvinění z počítačového pirátství. Jde tak o věc, která je v našem i německém právu spojena s tzv. osobou blízkou. 
Německé právo dříve chránilo rodiče před tím, aby vypovídali proti svým dětem, a to v případech, kdy byla domácnost obviněna z porušování autorského zákona, a to třeba sdílením hudby. O tu jde i v tomto přelomovém případě, kde bylo rozhodnuto, že rodiče nemohou beztrestně krýt vlastní potomky. 
 
 
Jedná se o případ táhnoucí se zpět k roku 2011, kdy společnost Universal Music zaměřila jistou domácnost, z jejíž internetové přípojky mělo být sdíleno album Loud zpěvačky Rihanna. Odpovědní rodiče v domácnosti opakovali, že pomalu ani nevědí, kdo to Rihanna je, natož aby sdíleli její album, nicméně bylo to jedno z jejich tří dětí, které se onoho sdílení dopustilo. Rodiče se odvolali na své právo nevypovídat proti osobě blízké, kvůli čemuž nebylo možné určit konkrétního viníka. 
 
Mnichovský soud první instance toto právo sice nezpochybňuje, ovšem i tak nařídil rodičům zaplatit pokutu 3900 eur, s čímž Bundesgerichtshof (Nejvyšší soud) souhlasil a předal věc ještě pro projednání v Bundesverfassungsgerichts (BVerG), čili Spolkovém ústavním soudu. Ten rozhodnutí potvrdil, takže je už konečné a uvedl, že ochrana rodiny není navržena k tomu, aby ji lidé takticky využívali k tomu, aby mohli beztrestně uniknout před obviněním z porušování vlastnických práv. Čili fakt, že lidé žijí ve společné domácnosti, je ještě neopravňuje k tomu, aby odmítli vypovídat. 
 
Ústavní soud také určil, jak mají nižší instance v budoucnu postupovat. Pokud někdo ví, kdo z jeho blízkých se dopustil porušení autorského práva, bude muset proti němu vypovídat, jinak se sám vystavuje postižení. To dle kolínského právníka Christiana Solmeckeho znamená, že u soudu se s lepším potážou spíše ti, kteří budou vypovídat, že nic neví a rozhodně ne ti, kteří se budou odvolávat na osobu blízkou. 
 
Solmecke tak rodičům doporučuje připustit možnost, že se dané věci dopustilo jedno z jejich dětí, ale zároveň mají uvést, že jednoduše nevědí, které z nich to bylo. Soud by jim pak musel dokázat, že neříkají pravdu a vědí, kdo to byl. V takovém případě ho musí označit, nebo sami čelit trestu.
 
K tomu by se dalo pod čarou dodat, že kdo tak chce této možnosti využít, musí si pořídit alespoň dvě děti, tak snad abychom firmu Universal ještě pochválili za její snahy o zvýšení porodnosti. 
 
Zdroj: KitGuru