Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nenabitá Tesla není dobré auto pro útěk zlodějů, policie je chytila na Superchargeru

14.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Nenabitá Tesla není dobré auto pro útěk zlodějů, policie je chytila na Superchargeru
Elektrickým autům se často vytýká, že nejsou vhodné pro policii kvůli dojezdu. Odhlédneme-li od toho, že není běžné pronásledovat lupiče stovky kilometrů, není to vhodné auto především pro zloděje. Obzvlášť když jdou krást s nenabitým autem. 
V Georgii v USA se odehrál zajímavý případ krádeže. Dva zloději si tu vyhlídli obchod s elektronikou, kde ukradli herní konzole, elektrické zubní kartáčky a další věci za více než 8000 USD (přes 177 tisíc Kč). Lup naskládali do elektromobilu Tesla Model X, jenže to nedomysleli a vůz před činem zapomněli pořádně nabít. Policie po podezřelých vyhlásila pátrání a Teslu zlodějů se povedlo docela rychle najít právě díky tomu, že si ho před činem nenabili. 
 
Tesla Supercharger
ilustrační obrázek, autor: Jakob Härter, CC BY-SA 2.0, přes Wikimedia Commons
 
Bylo to jen 16 km daleko od místa činu na nabíječce Supercharger, kde doplňovali energii pro další jízdu. Stejný problém by sice měli i s autem na benzín nebo naftu, pokud by ho před krádeží nenatankovali, tam by se jim ale energii povedlo doplnit rychleji (Superchargery jsou sice velmi rychlé, ale s max. 250 kW ne nejrychlejší a do tankování fosilních paliv to má stále daleko).
 
Připomeňme, že elektrický pohon se poslední dobou dostává i na opačnou stranu barikády, např. jako policejní, hasičská auta nebo sanitky. Veřejnost jim sice většinou vytýká krátký dojezd, nicméně tyto vozy jsou obvykle provozovány lokálně, takže ani dlouhý dojezd obvykle nepotřebují.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.