Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netflix tvoří 15 % provozu celého internetu

4.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Netflix tvoří 15 % provozu celého internetu
Streamovací služba Netflix je natolik populární, že navzdory velmi efektivní kompresi videa tvoří 15 % všech datových přenosů na internetu. V některých zemích to např. večer ve špičce dosahuje i více než 40 %.
Streamovací služby jsou v dnešní době velmi populární a týká se to především Netflixu. Podle poslední studie od Sandvine totiž Netflix celosvětově tvoří 15 % veškerého provozu. Stahování videa obecně tvoří velkou část. Druhé místo zabírají HTTP mediální datové přenosy se 13,1 % a třetí příčku obsadil YouTube s 11,4 %. Na čtvrtém místě je pak prohlížení webu se 7,8 % a na pátém místě jsou MPEG přenosy se 4,4 %.
 
Netflix logo
 
Pokud bychom se podívali jen na přenosy videa, které celosvětově zabírají 57,7 % internetových přenosů, tak Netflix má 26,6 %, HTTP mediální přenosy 24,4 %, YouTube 21,3 %, MPEG přenosy 8,0 %, Amazon Prime Video se pak zmohl na 5,7 %. Twitch se svými 3,5 % předehnal i Facebook Video se 3,4 %.
 
Tato procenta se pochopitelně liší dle země. Např v USA je Netflix hodně populární a má znatelně větší zastoupení, než je celosvětový průměr, tvoří totiž 19,1 % všech přenosů, Amazon Prime Video má 7,7 % a YouTube pak 7,5 %. Studie rovněž tvrdí, že ve špičce ve večerních hodinách dokáže Netflix v USA zabrat až 40 % všech přenosů na internetu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.