Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netgear uvádí přenos dat po elektrických rozvodech rychlostí 200Mb/s

9.7.2006, Milan Šurkala, aktualita
Netgear uvádí přenos dat po elektrických rozvodech rychlostí 200Mb/s
Možná jste už slyšeli o tom, že k zesíťování počítačů, herních konzolí a dalších zařízení využívající síťové rozhraní ethernet stačí i pouhé elektrické zásuvky. Do nich se jen zasunou adaptéry, které umožňují posílat data přes klasické elektrické...
Možná jste už slyšeli o tom, že k zesíťování počítačů, herních konzolí a dalších zařízení využívající síťové rozhraní ethernet stačí i pouhé elektrické zásuvky. Do nich se jen zasunou adaptéry, které umožňují posílat data přes klasické elektrické vedení budovy. Samozřejmě to má jistá omezení, navíc cena není nejnižší.



Novinkami na trhu je adaptér 200 Mbps Powerline HD Ethernet Adapter (HDX101) a celá sada 200 Mbps Powerline HD Ethernet Adapter Kit (HDXB101), která se skládá ze dvou zmíněných adaptérů, ethernetového kabelu a instalačního CD. Zařízení disponuje technologií Video Quality of Service (VQoS), která upřednostňuje přenos videa ve vysokém rozlišení před dalším síťovým provozem. Maximální možná rychlost činí 200Mb/s, tedy 25MB/s.

S tímto řešením tak nemusíte vést kabeláž přes celou budovu, nicméně jeden adaptér má stát 2890Kč bez DPH, celá sada pak 5550Kč bez DPH. Čím je vzdálenost mezi počítači větší, tím se stává řešení výhodnějším, kabeláž je s každým dalším metrem dražší, zde na vzdálenosti prakticky nezáleží.

Zdroj: www.netgear.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.