Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Neuralink má 2. úspěšnou implantaci, pacient díky tomu hraje Counter-Strike

26.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Neuralink má 2. úspěšnou implantaci, pacient díky tomu hraje Counter-Strike
Společnost Neuralink Elona Muska má za sebou 2. úspěšnou operaci, při níž byl do mozku člověka vložen implantát. Pacient díky tomu může lépe ovládat i takové hry, jakými jsou střílečky typu Counter-Strike.
Už první lidský pacient společnosti Neuralink, Noland Arbaugh, byl nemalým úspěchem. Nolandovi to umožnilo hrát počítačovou hru Civilizace VI, nicméně spojení vláken s mozkem postupem času degradovala. To se naštěstí povedlo vyřešit a opravit. Nyní tu máme druhého pacienta, který je nyní znám jako "Alex". Alex už 5 minut po připojení Linku (jak se zařízení jmenuje) dokázal ovládat kurzor na obrazovce pomocí mysli. Za několik hodin už rychlostí překonal jakoukoli jinou podpůrnou technologii, kterou do té doby používal. Postupem času své schopnosti dotáhl do takového stavu, že je schopen hrát akční hru Counter-Strike.
 
 
Původně k tomuto účelu využíval zařízení nazvané Quadstick, které pomocí foukání a nasávání umožňuje rozšířit možnosti ovládání ústního joysticku, pro hraní akčních her to má ale jednu zásadní nevýhodu. Je možné buď mířit nebo se hýbat, ale ne obojí najednou. Nyní se část těchto činností může delegovat na Link, takže spolupráce Quadsticku a Linku mu nyní umožňuje hru hrát tak, že zvládá obě tyto činnosti současně. Alex se také chtěl naučit ovládat 3D CAD programy, což bylo s dosavadními asistenčními technologiemi velmi komplikované. S Linkem už druhý den po jeho používání ve Fusion 360 navrhl vlastní držák pro nabíječku Neuralinku, kterou pak nechal vytisknout na 3D tiskárně. Neuralink nyní pracuje na tom, aby dokázali na Linku rozpoznávat různé činnosti myši jako levý, pravý klik, rolování a podobně.
 
 
Neuralink chce do budoucnosti zapracovat především na této oblasti, tedy rozpoznávání výše zmíněných více druhů kliků, ale také současných pohybů, zapracovat se má také na zadávání textu. Firma chce také pomoci těm, kteří kvůli ALS ztratili schopnost mluvit.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.