Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Neuralink má nyní 2. pacienta pro mozkový implantát, vyřeší problémy z 1. pokusu

11.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Neuralink má nyní 2. pacienta pro mozkový implantát, vyřeší problémy z 1. pokusu
Muskův Neuralink přichází s druhým pokusem o mozkový implantát pro člověka, který by mu měl pomoci žít kvalitnější život. První pokus byl nemalým úspěchem, ačkoli se našly i problémy, které by měla druhá operace vyřešit.
Počátkem letošního roku provedla společnost Neuralink první operaci, při které voperovala svůj implantát do mozku člověka. Tím byl Noland Arbaugh, který před 9 lety po úrazu zůstal ochrnutý od ramen dolů (jde o kvadruplegika). Nolandovi to umožnilo snáze komunikovat se světem pomocí digitálních technologií, mohl si také zahrát svou oblíbenou hru Civilizace VI. Operace byla úspěchem, i když k dokonalosti má celý systém ještě stále daleko. Podle Neuralinku se vlákna v jeho mozku časem stala méně efektivními a už nepobírají signály tak dobře jako předtím. Společnost tak chce u dalších pokusů implantovat tato komunikační vlákna o něco hlouběji do mozku a do různých úrovní hloubky, což by mělo dlouhodobou efektivitu přenosu o něco zvýšit.
 
Druhý pacient je přitom právě na řadě, neboť firma oznámila, že nyní přichází na řadu další operace, která by měla řešit předchozí problémy. Neuralink doufá, že ačkoli je tempo pomalé, letos by snad mohlo dojít k několika dalším operacím a celkové číslo by se mohlo vyšplhat na vyšší jednocifernou hodnotu. Krátkodobějším cílem je pomáhat lidem, kteří mají vážná postižení související s mozkem, umožnit např. vidět lidem, kteří trpí slepotou. Douhodobě by ale mohlo jít i o "upgrady" lidí. Cílem v daleké budoucnosti je propojit člověka a umělou inteligenci tak, aby spolu mohli komunikovat dostatečně vysokou rychlostí, dalším cílem by mohla být i telepatie pomocí digitálních technologií. Možností je také kombinace s roboty Optimus, ve kterých vidí Musk ještě větší byznys než v elektromobilech Tesla.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.