Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

New Horizons zaslala ještě ostřejší snímek Ultima Thule

28.1.2019, Jan Vítek, aktualita
New Horizons zaslala ještě ostřejší snímek Ultima Thule
Sonda New Horizons americké NASA prolétla kolem objektu 2014 MU69 na samotném začátku tohoto roku a my už víme, jak ten vypadá. Nyní se ale můžeme podívat na mnohem ostřejší snímky a také na to, proč se neměnila světelná křivka. 
Objekt 2014 MU69 spadající do Kuiperova pásu se označuje jako Ultima Thule a my jsme se zatím podívali na detailnější snímky v porovnání s tím, co bylo zveřejněno hned po průletu, ale stále to ještě nebylo ono. 
 
 
Nyní tu máme zatím ten nejdetailnější, jakého jsme se od New Horizons a NASA dočkali (originál je zde). Ukazuje se, že povrch je spíše hladký (ale toto zdání může klamat) a vypadá tak trošku jako dvě sněhové koule splácnuté dohromady. I když jsou to tedy koule tvořící objekt o celkových rozměrech cca 32 x 16 km. Je třeba si tak uvědomit, že tato fotografie pořízená ze vzdálenosti cca 6700 kilometrů pomocí Multicolor Visible Imaging Camera (MVIC) má rozlišení 135 metrů na pixel, takže opravdové detaily na povrchu neuvidíme. Tedy zatím, protože sonda měla v onom bodě pořízení fotografie ještě sedm minut do nejbližšího bodu průletu. 
 
I tak ale je na co koukat. Stejně jako na měsíci nám až rozhraní mezi tmavou a osvětlenou částí odhalí výraznější struktury, jako jsou prohlubně a možná krátery s průměrem od 0,7 km. V menším objektu je také vidět velká prohlubeň o průměru asi 7 km se dvěma světlými místy. Vědci si zatím nejsou jistí, zda se koukáme právě na impaktní krátery, nebo na prohlubně, které mohly vzniknout propadnutím povrchu v místech, odkud se mohl uvolnit nějaký nestálý materiál. Stejně tak zatím netuší, proč je oblast styku obou objektů tak výrazně světlá. NASA slíbila, že během příštích měsíců budou k dispozici také barevné snímky v ještě větším rozlišení. 
 
 
Alespoň se můžeme zatím podívat na vysvětlení toho, proč sonda New Horizons nezaznamenala žádnou světelnou křivku, ačkoliv se právě čekalo, že Ultima Thule bude nepravidelný objekt. Jak můžeme vidět z koláže (zde v plném rozlišení), sonda se přibližovala akorát ze směru osy otáčení, takže přitom viděla stále stejnou část objektu a stále stejně nasvícenou (Slunce měla v zádech). Pak je i logické, že světelná křivka se neměnila, nebo byla spíše pod rozlišovacími schopnostmi přístrojů sondy. Byla to tak jen souhra okolností a žádné mračno prachu nebo roj mikroměsíců, který by Ultima Thule obklopoval.