Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nízký herní výkon Ryzenů 9000 má prý svůj původ v chybě ve Windows 11, má to ale háček

19.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Nízký herní výkon Ryzenů 9000 má prý svůj původ v chybě ve Windows 11, má to ale háček
Recenze nových procesorů AMD Ryzen 9000 se víceméně shodují na tom, že sice přináší vyšší výkon, ale zejména ve hrách je nárůst překvapivě malý. Nyní se proslýchá, že by za to měla nést vinu chyba ve Windows.
AMD nedávno představilo nové desktopové procesory Ryzen 9000 s architekturou Zen 5. Ty potěšily lepší efektivitou, tedy vyšším výkonem při nižší spotřebě. Samotný nárůst výkonu byl ale poměrně nízký, v aplikacích obvykle o trochu méně, než mělo být navýšení IPC, ve hrách pak byl nárůst jen několik málo jednotek procent. Zajímavé ale bylo, že server Phoronix v testech na Linuxu dosahoval nárůstů výkonu ještě větších, než se čekalo. A jak se proslýchá, za špatným výkonem Ryzenů může chyba v operačním systému Windows. Moc to ale nedává smysl.
 
V čem má být tedy problém? Na YouTube kanále Hardware Unboxed se věnovali zvláštnímu výkonu procesorů AMD a po komunikaci těchto dvou subjektů padla otázka, zda procesor testovali v pravém administrátorském režimu. Zjistilo se totiž, že operační systém Windows 11 s procesorem spolupracuje trochu jinak v různých typech uživatelských účtů. Redakce to otestovala a podezření se potvrdilo. V pravém administrátorském účtu procesory skutečně dosahovaly vyšších výkonů asi o necelá 4 %.
 
Aby to bylo ještě více zamotané, nejde o běžný administrátorský účet. Ten má problém také. Windows totiž mají ještě schovaný pravý administrátorský účet s ještě vyššími právy než ten běžný administrátorský. Zapíná se např. v příkazovém řádku pomocí "net.exe user administrator /active:yes". Ten je ve výchozím nastavení kvůli bezpečnosti pochopitelně deaktivovaný.
 
A teď ten háček. Opravdu za to může chyba ve Windows? Trochu snad, problém je v tom, že Ryzen 7000 je ovlivněn tímto problémem podobně. Pokud tedy redakce testovali Ryzen 7000 v nějakém typu účtu, je dost pravděpodobné, že Ryzen 9000 testovali v totožném, tedy chybou stejně ovlivněném. Buď byly oba dva procesory testovány s omezeními lokálních účtů nebo na plný výkon plnohodnotného administrátorského účtu. Až přijde oprava, která má propad výkonu procesorů AMD odstranit u lokálních účtů (uživatelského i běžného administrátorského), ten odstraní i u Ryzenů 7000 a rozdíl mezi oběma generacemi bude pravděpodobně stále dost podobný.
 
AMD dále doporučuje po změně procesoru přeinstalovat ovladač chipsetu (ideální je reinstalace Windows, ale to není zrovna pohodlné řešení). Windows totiž po změně procesoru mohou setrvat v nevhodné správě prostředků pro nové CPU (zejména pokud se mění počet CCD v procesoru).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.