Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia 6220 - Datový rychlík ze severu

13.3.2003, Pavel Bureš, článek
Nokia 6220 - Datový rychlík ze severu
Nokia představila na CeBITu opravdu zajímavý telefon. Mobil nadchne přinejmenším milovníky ďábelsky rychlých datových přenosů, protože jeho teoretická rychlost pro příjem dat je 118 kbps. Mimo to má FM rádio, prohlížeč XHTML stránek a digitální fotoaparát.

Mobil kapsu u košile příliš nezatíží, váží jen 92 gramů při rozměrech 107 x 45 x 19 mm. Design je velmi podobný ostatním Nokiím, zde se žádná revoluce nekoná. Barevný displej má rozlišení obvyklých nokiáckých 128 x 128 obrazových bodů s podporou zobrazení 4096 barev. Multimediální zprávy lze přijímat i odesílat, k dispozici je vestavěný foťáček s rozlišením 352 x 288 pixelů.

Příznivci dobré hudby jistě ocení vestavěné FM rádio (možno využít hlasitý odposlech). Pro plánování času je k dispozici kalendář v téměř nezměněné verzi oproti starším přístrojům. Budík a stopky dnes najdeme prakticky u všech telefonů včetně tohoto.

Měnitelná pozadí na displej se budou líbit, škoda jen, že jako tapetu nelze nastavit aktuální stav kalendáře jako u mobilů jiných výrobců. Vyzvánět můžete 20 vícehlasými nebo 11 jednohlasými melodiemi, vlastních zvonění vytvoříte 20.

Pop-port slouží k připojení kabelu a následnému spojení třeba s počítačem, místo kabelu lze použít infračervený port a SyncML, na stahování javových aplikací je připraven XHTML a klasický wap browser. Pro další programy je v telefonu připraveno 256 kB volného místa, jedna aplikace nesmí přesáhnout délku 64 kB.

Multimediální zprávy na Nokii nejsou jen tak ledajaké, omezeny jsou až velikostí 100 kB. Přehrávat můžete tedy i videosekvence (byť velmi krátké).




To nejlepší na konec. Nokia 6220 je vybavena technologií EDGE, díky které můžete stahovat oproti asi 40 kbps u GPRS až 118,4 kbps. Tento způsob přenosu dat nepatří mezi nejlevnější a tak se vyplatí jen opravdovým mobilním profesionálům, kteří potřebují pracovat s větším objemem dat na cestách. GSM modul je triální.

Stolní nabíječka níže bude k dispozici za příplatek. Nokia 6220 se začne prodávat koncem třetího čtvrtletí, cena zatím není známa.
Zdroj: Nokia, infoSync