Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia 6230 - Preview

17.12.2003, Petr Hájek, článek
Nokia 6230 - Preview
Nokia 6230 bude dalším příspěvkem do již tak dosti bohaté kolekce této populární finské firmy, který bude vybaven typickým designem a pokročilými funkcemi pro mobilní profesionály, zejména co se bezdrátové komunikace týče. Vedle triband GSM/GPRS přístroj nabídne i podporu EDGE, Bluetooth a slot pro paměťové karty. Přítomen je též digitální fotoaparát rozlišení VGA.
Firma Nokia zdůrazňuje, že Nokia 6230 bude disponovat několika velmi pokročilými technologiemi a funkcemi, jejichž záběr by měl být mimořádně široký a uspokojit většinu zákazníků. Především - Nokia 6230 bude triband GSM/GPRS/EDGE přístroj dostupný v 900/1800/1900 MHz verzi v Evropě a 850/1800/1900 MHz verzi v Americe. Nokia 6230 nabídne mnoho způsobů, jak komunikovat s vnějším světem, pokud pomineme GSM/GPRS, pak tu bude rychlé EDGE pro datové přenosy a Bluetooth pro bezdrátovou komunikaci krátkého dosahu, smartphone si ale také poradí s MMC kartami a někdy se může hodit i integrovaný digitální fotoaparát (statické snímky i video) rozlišení VGA.

Lehká a kompaktně působící Nokia 6230 rozměrů 44 x 103 x 20 mm s objemem 76 ccm a váhou 97 g bude založena na platformě Series 40 a vybavena velmi atraktivními funkcemi pro mobilní profesionály (takové EDGE si našinec užije pouze v zahraničí), má ale mít co nabídnout i běžnému uživateli. Samozřejmostí je podpora MMS, bude přítomen též předinstalovaný AAC/MP3 přehrávač. Z oblíbené melodie půjde udělat zvonění nebo alarm.

Nasnímaná videa i fotografie půjde pohodlně prohlížet na barevném TFT LCD displeji rozlišení 128 x 128 pixelů zobrazujícím 65536 barev a s rozměry 27,3 x 27,3 mm. Videoklipy bude možno zachytávat i s audio složkou, na Nokii 6230 půjde i streamovat hudbu či filmy. Obrázky, videa, hlasové nahrávky i hudební klipy půjde uložit na externí paměťovou kartu.

Díky Synchronized Multimedia Integration Language (SMIL) technologii bude majitel Nokie 6230 schopen sestavovat zprávy obsahující různý obsah - klidně i několik obrázků, zvuků a textů v jednom souboru.

Pokud pomineme obligátní infraport, pak na poli bezdrátové konektivity Nokia 6230 nabídne též Bluetooth, podporu HSCSD a GPRS. Chystá se i emailový klient, takže v dosahu GSM/GPRS/EDGE sítě budou základní funkce pro práci s emailem stále k dispozici. U Nokie 6230 dále nalezneme XHTML prohlížeč, Java MIDP 2.0, SMS/MMS chat, pokročilé PIM aplikace (kalendář, adresář, schůzky, úkoly), Wallet, hlasitý odposlech a 24hlasou polyfonii.

Akumulátor slibuje výdrž až 5 h hovoru nebo až 300 h ve standby módu.

Nokia 6230 bude k dispozici během prvního čtvrtletí příštího roku, cena zatím nebyla oznámena, vzhledem k množství obsažených funkcí a nálepce "Novinka" ale doporučuji tipovat hodně vysoko...
Zdroj: GSMBOX