Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia 6800 - První dojmy

9.5.2003, Petr Hájek, článek
Nokia 6800 - První dojmy
Po několika pokusech o vytvoření zařízení s QWERTY klávesničkou to vypadá, že s posledním modelem této filozofie by Nokia mohla dosáhnout většího úspěchu. Nokia 6800 je dualband pracující v sítích GSM 900/1800 MHz. A co že to Nokia do tohoto křížence několika přístrojů zabudovala?
Nejviditelnější zvláštností je samozřejmě způsob, jakým Nokia 6800 obchází dosavadní klišé mobilů s numerickým keypadem a mění se na zařízení použitelné pro práci s textem prostým otevřením krytu, který odhalí QWERTY klávesnici. Otevírá se podobně jako kniha, tedy horizontálně, zároveň s tím se otočí i displej o 90° doprava.


Co je ale zvláštní - zatímco doteková odezva je u numerického keypadu, řekněme, pouze "přiměřená", u QWERTY klávesnice je velmi dobrá. Apropos klávesnice, nabízí poměrně komfortní layout s jasným (vypnutelným) podsvícením. Bohužel se zde nenachází žádná hardwarová tlačítka jako zástupci pro nejoblíbenější aplikace nebo něco podobného, tedy pokud nepočítáme aplikace přidružené pod jednotlivé směry ovládacího joysticku (dostupné v obou módech) umístěného pod displejem.

Mimochodem, když tak přišla řeč na displej, je bezvadný, ačkoliv se vzhledem k použité technologii dá očekávat proklínání výrobce hráči akčních her, které zajisté nepotěší pomalejší refresh rate s duchy.

Po audio stránce je Nokia 6800 strhující - kvalita hlasu i zvonění je výborná, ať už s použitím přibundlované handsfree, skrze sluchátko nebo hlasitý odposlech. Vestavěné FM rádio je také skvělé, bohužel je oproti stolnímu přístroji méně citlivé na signál.

Alfou a omegou Nokie 6800 jsou samozřejmě zprávy všeho druhu, SMS, MMS i emaily, se kterými se tu pracuje jedna báseň. V přístroji se také nalézá zadrátovaný emailový klient, který nabízí široké možnosti nastavení a pracuje výborně, má ovšem jednu nepříjemnou chybu - uživatelé si nemohou prolédnout pouze hlavičky emailů, ale (ať už s použitím protokolu POP nebo IMAP) vždy musí stáhnout celé emaily! No, snad to napraví nějaký patch, cucat maily i s přílohou může u jistých operátorů přijít poměrně draho...




Mezi další zmíněníhodné vlastnosti patří podpora J2ME, SyncML klient (zde synchronizace kalendáře a kontaktů přes síť), elektronická schránka na PINy, WAP browser 1.2.1. Nutno dodat, že během testů pracovaly všechny zmíněné věci naprosto bezvadně.

Výdrž akumulátoru je v rozmezí 4 hodiny - 9 dní, což je výsledek pouze nepatrně nižší, než dle oficiálních informací Nokie. Za tyto relativně přesné informace Nokii chválím, protože u některých výrobců mobilní techniky je koeficient reálnosti, kterým musíte vynásobit oficiální délku výdrže, abyste dostali reálnou výdrž, sakra nízký...

Nokia 6800 je již v Evropě dostupná za cenu kolem 500 - 550 EUR. Verze pro Severní Ameriku by se měla objevit co nevidět po evropské.

Jako přístroj pro práci se zprávami je Nokia 6800 skvělá, ovšem nemožnost stáhnout pouze hlavičky emailů může tuto zkušenost mobilního přístupu k poště trošku prodražit. Signál, kvalita hlasu, displej i výdrž, vše je velmi dobré. Nad Nokií 3650 (tak o 100 EUR levnější) má Nokia 6800 navrch pouze ve výdrži akumulátoru a klávesnici, pokud vás tyto dvě věci nezajímají, zamiřte rozhodně jinam.

Příjem signáluPoněkud nákladný stroj
Kvalita zvukuTy emaily...
VýdržIkona Odkaz na databázi
Jeden protekční bodík za inovační přístupIkona Odkaz na databázi
Zdroj: infoSync