Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia a univerzita v Cambridge představují mobilní koncepci Morph

7.3.2008, Pavel Boček, aktualita
Nokia a univerzita v Cambridge představují mobilní koncepci Morph
Společnost Nokia ve spolupráci s britskou univerzitou v Cambridge představila novou mobilní koncepci Morph, první na bázi nanotechnologie. Společná koncepce Morph, vyvinutá v Nokia Research Center a na univerzitě v britském městě Cambrigde,...
Společnost Nokia ve spolupráci s britskou univerzitou v Cambridge představila novou mobilní koncepci Morph, první na bázi nanotechnologie.

Společná koncepce Morph, vyvinutá v Nokia Research Center a na univerzitě v britském městě Cambrigde, byla představena na výstavě Design and the Elastic Mind (probíhá v Muzeu moderního umění v New Yorku od 24. února do 12. května). Morph ukazuje, jak by v budoucnu s použitím nanotechnologií mohly vypadat mobilní přístroje.



Například se díky použití pružných materiálů a transparentní elektroniky jedná o ohebnost či možnost měnit tvar, navíc mají mít zařízení samočistící schopnost. Bob Iannucci, hlavní technologický ředitel společnosti Nokia, k tomu řekl: „Nokia Research Center hledá způsoby, jak přetvořit formu a funkčnost mobilních zařízení. Koncepce Morph ukazuje, jaké možnosti před námi jsou.“ Tapani Ryhanen, vedoucí laboratoře NRC Cambridge, jej doplňuje: „Věříme, že tato kombinace vědy a umění představí širší veřejnosti potenciál skrývající se v nanovědě. Výzkum, který v této souvislosti provádíme, má zásadní význam, jelikož hledáme bezpečné a řízené způsoby vývoje a používání nových materiálů."

Partnerství mezi Nokií a univerzitou bylo oznámeno v březnu minulého roku, Nokia si poté na univerzitě zbudovala pracoviště a nyní spolupracuje s několika katedrami. První použitelná koncepce se má objevit v průběhu sedmi let, zpočátku bude však použita jen u luxusnějších zařízení.

Zdroj: TZ Nokia