Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia Digital Pen SU-1B - Přečte téměř každý rukopis

14.3.2003, Pavel Bureš, článek
Nokia Digital Pen SU-1B - Přečte téměř každý rukopis
Finská Nokia se pravděpodobně snaží připodobnit k Microsoftu - ten začal u operačních systémů pro stolní počítače a nyní je mamutí společností nabízející všechno možné. Nokia, kterou známe zejména díky jejím mobilním telefonům, totiž včera představila na CeBITu zajímavé zařízení trochu mimo svůj obvyklý inventář - jde o propisku doplněnou snímačem psaného textu.
Tužka vypadá jako normální propiska (také ji lze tak používat), která si ale po přejetí nad textem může uložit získané informace do souboru. Takto získaná data by byla bez možnosti dalšího zpracování bezcenná, editovat nasnímaný text lze na PC, ke kterému se tužka připojuje USB kabelem či přes Bluetooth. Jestliže máte “modrozubý” telefon, bude možné obsah paměti odeslat jako multimediální zprávu nebo e-mail.
Digital Pen je výkonný pracant, na jedno nabití dokáže snímat celé dvě hodiny, v zapnutém stavu se vybije za půl dne. Na těle propisky jsou po bližším ohledání k nalezení 3 LED diody pro indikaci napájení a snímání.

Zařízení váží 35 gramů (podobně jako moje tužka k PDA) a rozměry nepřesahují 150 x 23 x 20 milimetrů. Pro psaní na papír slouží obvyklé náplně. Při koupi u některých distributorů obdržíte jako dárek dva bloky o formátech A5 a A7. Pokud se na tyto bločky podíváte pozorněji, zjistíte, že to nejsou obyčejné bílé papíry. Papíry obsahují jakési kolonky, do kterých se vpisuje. Stačí na papírku vyplnit do správných kolonek e-mailovou adresu a vlastní text, nasnímat a poštu můžete hned odeslat, podporovány jsou nové Nokie se Series 60.



Paměť zařízení, 1 MB, se může zdát málo, ale podle webových stránek Nokie propiska pojme klidně 100 stránek ve formátu A4.

V dřívějších dobách bývalo vyřešení napájení u nezvykle tvarovaných přístrojů velkým oříškem, ten je dnes už ale naštěstí dávno rozlousknutý. Baterie Li-Pol, díky své gelové konzistenci, umožňuje projektantům “napasovat” ji do jakéhokoli přístroje, třeba právě do této stylové propisky.




Užitečná tužka Digital Pen se začne prodávat ve třetím čtvrtletí letošního roku, cena zatím známa není.
Zdroj: Nokia