Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia N-Gage 2 - Dvojka na cestě

8.3.2004, Petr Hájek, článek
Nokia N-Gage 2 - Dvojka na cestě
Dobře známá osobnost herního světa, pan John Romero, jeden z autorů hry Doom, naznačil ruskému webu Compulenta několik prvních informací o dalším firmou Nokia chystaném přístroji ze série Nokia N-Gage - herní konzoli i smartphonu v jednom. V krátkosti řečeno má novinka odstranit bugy předchozí verze a přidat něco dalších drobných vylepšení.
Původní Nokia N-Gage byla pokusem zaběhnutého tvůrce mobilních telefonů o průlom na nový trh. Pokus byl učiněn s přístrojem unikátní koncepce, křížencem mezi herní konzolí a chytrým telefonem (viz fotografie níže), ze kterého se samozřejmě dalo i volat, byť trošku nepohodlně. Navzdory funkcím smartphonu byl design jednotky podřízen funkcím herní konzole, podobné Nintendo GameBoy či Tapwawe Helix (Zodiac).



Recenze zařízení nebyly nekriticky pozitivní, např. web gameindustry.biz uvedl, že "pokud chcete nějakým způsobem dostat do přístroje hru, musíte N-Gage vypnout, oddělat kryt, vytáhnout akumulátor, vysunout paměťovou kartu s hrou (atd. v obráceném pořadí), poté zapnout přístroj, počkat pár sekund, až se OS nabootuje, otevřít Menu a teprve odsud zvolit hru." Označit tento postup za uživatelsky přítulný by si patrně netroufl nikdo, kdo držel v ruce aspoň Palm m500, u něhož je výměna karty otázkou sekundy. Také volat s N-Gage není jen tak, protože reproduktor i mikrofon jsou na straně zařízení, takže je nutné již tak velký přístroj přikládat k uchu nastojato.







Ač tedy sama Nokia přiznává, že se handheld Nokia N-Gage nestal očekávaným hitem, pan John Romero naznačil webu Compulenta, že další model ze série bude mnohem lepší. Jednak mají být uživatelé schopni snadno vyměňovat karty a konečně také budeme moci volat s přístrojem položeným "naplacato." JR dále potvrdil, že Nokia N-Gage 2 bude tenčí a vůbec celkově menší, než původní Nokia N-Gage. K datu vydání ani ceně se JR bohužel dále nevyjádřil.
Zdroj: Brighthand