Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia N-Gage hacknuta

13.11.2003, Petr Hájek, článek
Nokia N-Gage hacknuta
Ponechme stranou slovíčkaření, zda je pro rozlomení ochrany u tohoto typu zařízení vhodnější výraz "hacking" či "cracking" a přejděme rovnou k věci - u křížence mezi herní konzolí a smartphonem, přístroje Nokia N-Gage, se jedněm šikovným ručičkám podařilo prolomit ochranné mechanismy, což vede z hlediska Nokie k jedomu velmi nepříjemnému důsledku - pro to, abyste si zahráli hry pro Nokii N-Gage, si ji vlastně ani nemusíte kupovat...
Firma Nokia vkládala v koncept modelu N-Gage poměrně velké naděje - zamýšlela prodat 6 - 9 miliónů kusů do konce roku 2004 a tak ohrozit dominantní pozici Nintenda a jeho přístroje Gameboy Advance. Nemalá, ba přímo tučná část příjmů Nokie je ale také samozřejmě tvořena prodejem her, jež se prodávají samostatně.

S pirátsky šířenými hrami by Nokia byla velmi výrazně krácena na příjmech z prodeje N-Gage jednotek i softu pro N-Gage, protože upravené verze her lze teoreticky rozběhnout na libovolném Series 60 smartphonu, jak dokládají tyto snímky displeje Siemensu SX1:











"Bereme to velmi, velmi vážně a již jsme iniciovali odpovídající protiakce k zastavení těchto lidí porušujících autorská práva," sdělil pan Damian Stathonikos, mluvčí Nokie. Nokia se ovšem podobných masovějších akcí ze strany uživatelů příliš neobává, protože: "Toto není věc, které by byl schopen průměrný uživatel, je třeba k ní mít speciální software i znalosti. Pracujeme samozřejmě na nové verzi ochrany proti kopírování, která učiní podobné pokusy v budoucnu ještě obtížnějšími."

Peníz, který vydá zábavychtivý konzument za mobilní zábavu, není právě malý - za cenu, za kterou pořídíte hopsajícího ježečka Sonica (kolem 1500,- Kč) můžete mít pro PC her rovnou několik.
Zdroj: MobileMag