Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia představila dva smartphony specializované na e-mail

18.6.2008, Pavel Bureš, aktualita
Nokia představila dva smartphony specializované na e-mail
Společnost Nokia oficiálně představila dva nové chytré telefony s operačním systémem Symbian S60. Oba přístroje, tj. Nokia E71 a E66, mají kryt z nerezové oceli, Nokia E71 využívá malou QWERTY klávesnici, Nokia E66 disponuje klasickou telefonní...
Společnost Nokia oficiálně představila dva nové chytré telefony s operačním systémem Symbian S60. Oba přístroje, tj. Nokia E71 a E66, mají kryt z nerezové oceli, Nokia E71 využívá malou QWERTY klávesnici, Nokia E66 disponuje klasickou telefonní klávesnicí.

Nokia řadí oba smartphony mezi přístroje pro práci a mezi hlavní přednosti klade výrobce vylepšeného e-mailového klienta. Zejména pro korporátní klientelu bude podstatné, že obě nové Nokia dokáží komunikovat se serverem Microsoft Exchange, takže pokud jste doposud používali smartphony s Windows Mobile jen kvůli poště, nyní již můžete vybírat mezi více systémy.

Pokud si nejste při nastavování e-mailového klienta příliš jistí v kramflecích, můžete využít jednoduchého průvodce, který obsahuje nastavení připojení k více jak tisícovce e-mailových služeb včetně Gmailu a Hotmailu.

Jako majitele Nokie E61 by mě však zajímalo několik dalších věcí, o kterých se tisková zpráva nezmiňuje. Budou např. nové modely umět zobrazit HTML e-mail přímo, tj. bez nutnosti jít do seznamu příloh a otevřít HTML soubor ve webovém prohlížeči? Pamatuje si e-mailový klient nastavené řazení e-mailů a bude i po dalším spuštění zobrazovat nejstarší e-maily na prvních místech seznamu? Bude možno nastavit, aby program po smazání e-mailu zobrazil následující zprávu a nikoli seznam došlé pošty? Odpovědi budeme znát až ve chvíli, kdy budeme mít oba smartphony k dispozici.

Závěrem se ještě zmíníme o dalších parametrech obou přístrojů. Nokia E71 váží 126 gramů, z datových technologií podporuje jak EGPRS (rychlejší varianta GPRS), tak HSDPA a WCDMA s maximální rychlostí downloadu 384 kbps. Přístroj je vybaven 2,36" QVGA displejem a 3,2 Mpix fotoaparátem. Interní paměť o kapacitě 110 MB lze rozšířit microSD kartami o velikosti max. 8 GB. Nechybí ani přijímač signálu GPS.


Nokia E71

Elegantní Nokia E66 s vysouvací klávesnicí váží 121 gramů, většinu přední části zabírá 2,4" QVGA displej. Co se rozlišení fotoaparátu a kapacity pamětí týče, je na tom Nokia E66 stejně jako model zmíněný výše. Nechybí WCDMA, EGPRS, GPS a ani WLAN (802.11b/g).


Nokia E66

Oba modely by měly být dostupné ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Zdroj: TZ Nokia