Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia upřesňuje specifikace novinky Booklet 3G

4.9.2009, Jakub Doležal, aktualita
Nokia upřesňuje specifikace novinky Booklet 3G
Velký trh s netbooky nejspíše nedal spát finské Nokii, a tak přispěchala s vlastním řešením. První informace se na internetu objevily před několika dny, avšak postrádaly zmínku o specifikacích. Nyní se Nokia polepšila a poskytla kompletní...
Velký trh s netbooky nejspíše nedal spát finské Nokii, a tak přispěchala s vlastním řešením. První informace se na internetu objevily před několika dny, avšak postrádaly zmínku o specifikacích. Nyní se Nokia polepšila a poskytla kompletní informace, včetně naznačení finální ceny.



Nový přírůstek na trhu netbooků dostal jméno Booklet 3G. Stejně jako většina ostatních mini-notebooků je založen na Atomu. V tomto případě se jedná o Atom Z530 doplněný o 1 GB operační paměti. Pevný disk nabídne kapacitu 120 GB, rychlost je skromných 4200 RPM a velikost 1,8 palce. Do budoucna se plánuje varianta jak jinak než s SSD.

Obrazovka s úhlopříčkou 10,1 palce disponuje rozlišením 1280 x 720. Jelikož je Nokia v oblasti mobilních technologií jako doma, nabídne tento netbook vše podstatné pro připojení na internet, či k vašemu mobilu. V základní výbavě nalezneme Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1 EDR a A-GPS modul. Ve volitelné výbavě lze zakoupit 3G modul. Pro připojení k televizi, či monitoru je připraven HDMI konektor. Ve výčtu výbavy nalezneme ještě akcelerometr, jehož účel je prozatím nejasný.



Až do teď se Nokia ničím zásadním neblýskla a letmý pohled na nový produkt by vyzněl jako další netbook. Avšak, chyba lávky! Booklet 3G je celý zabalený v hliníkovém šasi a tloušťka je pouhých 19 mm. Vyjímatelná baterie s 16-ti články vydrží napájet netbook slušných 12 hodin. Velmi zajímavý je fakt, že chlazení komponent je zcela pasivní a jediné co by mohlo produkovat hluk je pevný disk. Celkový dojem trochu kazí fakt, že se hmotnost vyšplhala na 1250 g.

Nokia tedy rozhodně nabídla konečně pořádný netbook, ale bude nutné počkat si na první reálné kousky. Pokud si již na Booklet 3G připravujete finance, pak vězte, že Nokia si nechá za svůj výrobek řádně zaplatit, cena by se měla pohybovat okolo 15 000 Kč (€570), v našich končinách počítejte s částkou o něco vyšší.

Zdroj: Fudzilla