Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Notebook Gigabyte s externí grafickou kartou

7.11.2009, Jakub Doležal, aktualita
Notebook Gigabyte s externí grafickou kartou
Společnost Gigabyte je u nás známá spíše výrobou základních desek, avšak v poslední době velmi usilovně expanduje i v oblasti přenosných počítačů. Její poslední počin vypadá velmi lákavě. Pokud si dnes chce uživatel koupit notebook s výkonnou...
Společnost Gigabyte je u nás známá spíše výrobou základních desek, avšak v poslední době velmi usilovně expanduje i v oblasti přenosných počítačů. Její poslední počin vypadá velmi lákavě.



Pokud si dnes chce uživatel koupit notebook s výkonnou grafikou, většinou to znamená jistá omezení. Zejména výdrž na baterie je velmi slabá a první věc, která se musí řešit spuštění je vzdálenost k nejbližší zásuvce. Druhým problémem je pak vyšší zahřívání a z toho rostoucí požadavky na chlazení.

Jistým posunem ve vývoji jsou takzvané přepínatelné grafiky. Tedy notebook je vybaven slabší většinou integrovanou grafikou a pak silnější dedikovanou. Velkým plusem je možnost přepínat přímo za běhu systému a tedy není třeba restartu. Stále se však musí zachovat velké rozměry notebooku.

Velmi nadějně také vypadaly externí grafiky vyvíjené společnostmi AMD a Fujitsu, avšak na trh se dostal snad jen jeden funkční model, který však pracoval pouze s notebooky Fujitsu. Od té doby se tato technologie odmlčela. Společnost Gigabyte přidává další řešení, které by mohlo vyřešit všechny jmenované problémy. Základním kamenem je notebook Booktop M1305 a dokovací stanice.

Notebook samotný má úhlopříčku 13.3“ s rozlišením 1366 x 768 pixelů. V nitru pracuje zatím nespecifikovaný model procesoru Intel CULV. Doplněný je o operační paměť DDR3 osazenou v kapacitě 4 GB. Pevný disk lze zvolit v kapacitě 320 GB a 500 GB. Grafická karta je integrována na desce a jedná se o model Intel GMA 4500MHD. Výdrž na baterie by měla být 6.5 hodiny a navíc lze místo mechaniky umístit další baterii a přidat si tak další 4 hodiny.



Na první pohled tedy průměrný notebook, avšak v dokovací stanici je osazena grafická karta Nvidia GeForce GT220, která sice není žádný „trhač asfaltu“, ale rozhodně nabídne o dost vyšší výkon než integrovaná Intel grafika. Na cesty tedy máte notebook s malou spotřebou a vysokou výdrží. Pokud dorazíte domů, či do práce jednoduše jej zapojíte do dokovací stanice a není problém pracovat s náročnými 3D aplikacemi.

Pokud si říkáte, že jste tuto technologii, již někde viděli, tak máte pravdu. Nabízí jí společnost Lenovo, avšak do dokovací stanice jde osadit jen velmi slabá grafická karta a celý koncept tak ztrácí smysl. Společnost Gigabyte naopak nabízí poměrně zajímavé řešení, nyní si musíme počkat na první recenze a také cenu, za kterou bude možné zmíněný set zakoupit. Osobně toto řešení vítám a doufám, že se jej chytí i ostatní výrobci. Jaký je Váš názor?

Zdroj: Engadget, Tweaktown