Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Notebooky budou opět rychlejší a úspornější: technologie Intel Robson

18.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
Notebooky budou opět rychlejší a úspornější: technologie Intel Robson
Oproti klasickým PC mají notebooky několik specifických problémů a cílů. Za prvé musí být co nejúspornější. Dalším z celé řady problémů je slabý výkon diskového subsystému, kdy obvyklé 4200rpm a 5400rpm disk nejsou schopny podávat adekvátní...
Oproti klasickým PC mají notebooky několik specifických problémů a cílů. Za prvé musí být co nejúspornější. Dalším z celé řady problémů je slabý výkon diskového subsystému, kdy obvyklé 4200rpm a 5400rpm disk nejsou schopny podávat adekvátní výsledky diskům PC sestav. Je však nutno připomenout, že existují i 7200rpm 2,5" disky pro notebooky, zde zas bude problémem vyšší spotřeba.



Problém s úsporou energie a rychlosti disků řeší technologie Robson. Ta sice není žádný bleskem z čistých nebes, Intel o ní už kdysi mluvil, ale až nyní se konečně dočkala realizace. Takže o co se vlastně jedná?

Znáte to i z klasických PC. Zapnete počítač, ten si pípne, začne najíždět, podle rychlosti počítače, množství nainstalovaných programů, doby od předchozí instalace a chování uživatele se doba najetí počítá na desítky vteřin až minuty. Technologie Robson znamená použití Flash NAND čipu o velikosti 64MB až 4GB, na kterém jsou uloženy nejčastěji spouštěné programy. Podle kapacity flashky se sem může vejít i celý operační systém.

Paměť Flash je už dnes rychlejší než obvyklé 2,5" disky a navíc takřka nespotřebovává elektrickou energii, což se u notebooků velmi hodí. Na Intel Developer Forum byl v pondělí představen takový notebook na platformě Centrino. Byl vybaven 128MB Flash paměti. Acrobat Reader otevřel za 0,4 vteřiny, klasický notebook za 5,4 sekundy. Quicken byl pak otevřen za 2,9 sekundy, klasika na to potřebovala vteřin osm.

NAND Flash paměti se stávají stále populárnějšími. Jsou již dostatečně rychlé a navíc velmi energeticky úsporné aby časem nahradily pevné disky notebooků úplně (a kdoví, možná nahradí pevné disky úplně). Vždyť Apple iPod Nano je celý postaven na Flash pamětech. Pozitivem je taktéž neustále klesající cena. Kdy se Robson rozšíří zatím není jasné, záleží na výrobcích notebooků a jejich politice.

Zdroj: www.pcworld.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.