Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová generace procesorů Intel by se mohla opozdit

11.6.2008, Jan Vítek, aktualita
Nová generace procesorů Intel by se mohla opozdit
Společnost Intel se tento rok chystá na velkolepé vypuštění nové generace procesorů, které již zapomenou na FSB sběrnici a budou obsahovat integrovaný paměťový řadič. Řeč je samozřejmě o Intel Nehalem, které by dle některých názorů mohly...
Společnost Intel se tento rok chystá na velkolepé vypuštění nové generace procesorů, které již zapomenou na FSB sběrnici a budou obsahovat integrovaný paměťový řadič. Řeč je samozřejmě o Intel Nehalem, které by dle některých názorů mohly být pozdrženy, jako se opozdí uvedení platformy Intel Centrino 2.



Situace ale není tak jednoznačná. Doug Freedman z American Technology Research mluví o tom, že se představí pouze jednosocketová platforma Nehalem, což mohou zákazníci a investoři vnímat jako zpoždění. Paul Otelini z Intelu také minulý rok řekl, že jeho firma přijde v roce 2008 s osmijádrovými Nehalemy a nyní se mají objevit pouze čtyřjádrové Bloomfield. Intel přitom uvedl, že jeho dlouhodobou strategií bylo uvést Nehalem v roce 2008 a to také chystá dodržet.

Pravdou ale také je, že jde o kompletně novou architekturu se vším všudy - procesory, čipovými sadami, základními deskami, sockety, chladiči, atp. To je složitý proces, takže případná zpoždění asi nebudou tak překvapivá. Každopádně ten, kdo by ze zpoždění Nehalemu měl velkou radost, je společnost AMD, která právě pracuje na procesorech Shanghai, jež mají přijít zhruba ve stejnou dobu. Jenže u nich není jisté, zda poskytnou vyšší výkon než existující 45nm Intel Xeony.

Zdroj: X-bit labs