Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.11.2001, Petr Jurák, článek
Pokud se právě chystáte vytvářet novou výkonnou počítačovou síť pro vaši firmu, nebo jen uvažujete, jak ji vylepšit, pak následujících pár řádků vám může přijít vhod.
volod | 13.2.200221:35

Spolubydlic ma taky problem.Ja od neho sosam rychlostou asi 100kb/s a on odo mna asi 5kb/s. Cim to moze byt?

Odpovědět0  0
Honza | 4.12.200116:27

Na trhu jsou gigabitové síťovky už přes rok (Planet ENW-9601 + ENW-9602) a Vy jste si toho všimli asi až teď ? Na toto téma navíc proběhlo už spoustu diskuzí viz. že 32Bit PCI přenese reálně cca 200-300Mbitů a že je na to potřeba alespoň Gigahertzový procesor aby ho to moc nezatěžovalo při ostatní činnosti a samozřejmě že je lepší použít 64Bit PCI sběrnici (dnes ve všech lepších serverech), navíc to není problém protože tyto karty umí oba standardy (je vybavena univerzálním PCI konektorem).
Prosím nepište o tom tak "žhavou jehlou" a nastudujte si již dlouho zavedené standardy a doporučení - taková novinka to přeci jen není...

Odpovědět0  0
Marek Stastny | 28.11.200111:32

Máte pravdu.
Musím uvést vše na správnou míru a trochu autora opravit.
Za prve SMC "funguje" jinak v USA a jinak v Evrope.Pro nas je samozrejme podstatny evropsky office, takze stranky jsou www.smc-europe.com.
Co se tyce karty, pro Evropu je oznaceni teto karty SMC9462TX a zde jen pro ilustraci jeji parametry.
32 a 64 bitová sběrnice PCI, Jumbo Frame support, Boot ROM socket, QoS (nastavení priority dat), half/full duplex flow control...
Coz by jiz melo odpovidat parametrum serverove karty.

Odpovědět0  0
Pete | 28.11.200115:57

Ano to je pravda. V dobe kdy jsem psal informace o teto karte, tak jsem jeste nemohl najit evropskou verzi. Evropska verze je oznacena o desitku vetsi SMC9462TX. Nicmene, co se tyka sbernice, je samozrejme "lepsi" ta 64bitova. Nicmene je otazkou, zda je ci neni "pouzitelna" ta s 32bit.sbernici. A jeste jedna vec, ktera se tyka vychvalovani. Tento clanek jsem psal jako zpravu, cili je jen informativni. Nikde neni psano, ze je "naprosto dokonala". Musite ale uznat, ze dle parametru neni uplne k zahozeni, ze?

Odpovědět0  0
Ivoš | 28.11.200116:56

To vše záleží na ceně. Na trhu už podobných karet pár je (nebo aspoň byly oficiálně uvedeny na trh). Souhlasím s tím, že většina současných aplikací opravdu nevyžaduje tak vysokou síťovou propustnost dat. Ani u file serveru nebývá slabým místem síťová karta. Je také potřeba si uvědomit, že odeslat nebo přijmout takový objem dat spotřebuje i pořádnou dávku procesorového času (při plném zatížení často i přes 30%), proto se určitě hodí implementované funkce pro snížení zátěže. Moje reakce akorát upozorňovala na to, že na PCI sběrnici jsou i jiná zařízení - zpravidla řadič diskové pole, které také tuto sběrnici značně zatěžují. Proto u nových serverů (Compaq , Dell) bývá už většina slotů (u vyšších typů všechny) 64 bitová. Za této situace je použitelnost 32 bitové karty v serveru problematická - rozdíl v ceně by neměl být zas až tak velký.

Odpovědět0  0
Pete | 29.11.200110:55

Naprosto s Vami souhlasim. Pochopitelne propustnost site zavisi na mnoha faktorech. Teoreticka propustnost je jedna vec a prakticka je vec druha. Zkratka, aby vykon serveru byl optimalni, je treba "sladit" veskere soucasti, ktere vykon ovlivnuji.
V kazdem pripade dekuji za doplneni.

Odpovědět0  0
Ivoš | 28.11.200110:59

No to snad ne! Myslím, že autor nemá přílíš mnoho zkušeností se servery. Jinak by nemohl přebrat marketingovou zprávu SMC a ještě ji vychválit.

Pro ilustraci, kdyby karta fungovala v plném duplexu při plné zátěži, procházelo by jí cca 250 MB dat za vteřinu (je to sice jen teoretická hodnota, ale i tak je větší než teoretická propustnost PCI sběrnice).

Do serverů se zásadně dávají pouze 64 bitové PCI karty s 1Gb Ethernetem. 32 bitová karta dokáže server totálně ucpat. Tuhle kartu lze tak použít akorát do výkoné pracovní stanice, nebo malého servříku.

Příště víc objektivity a zkušenější autory.

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.