Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová verze Windows 10 nabídne ve Storu linuxové distribuce WLinux a Ubuntu 18.04

7.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Nová verze Windows 10 nabídne ve Storu linuxové distribuce WLinux a Ubuntu 18.04
Microsoft ohlásil, že nový systém Windows 10 October 2018 Update nabídne ve svém Store dva linuxové systémy pro Windows 10 Subsystem for Linux. Bude to jednak placený WLinux a pak i Ubuntu 18.04. 
Windows 10 Subsystem for Linux (WSL) je funkce, která umožní v rámci compatibility layer provozovat linuxové distribuce a až konečně bude opět v nabídce Windows 10 October 2018 Update, budeme si moci v Microsoft Store koupit za 20 dolarů WLinux založený na Debianu a pak bude k dispozici i systém Ubuntu 18.04. WSL je však kompatibilní s řadou linuxových systémů, které provozuje v podstatě jako aplikace a jde o Ubuntu, openSUSE, Debian, Kali Linux a jiné. 
 
 
WLinux je speciální linuxová distribuce postavená na Debianu, která byla vytvořena speciálně pro využití pod WSL, jak nám Microsoft sděluje. WLinux má být plně optimalizován pro použití pod WSL na základě zpětné vazby samotných uživatelů a vytvořen byl ve Whitewater Foundry jako "rychlé linuxové prostředí pro vývojáře". Během prvního týdne, co bude v nabídce, si jej zájemci mohou pořídit s poloviční slevou, čili za 10 dolarů. 
 
Ubuntu 18.04 může být není provozován na počítačích s Windows 10 a rovněž na těch, které jsou vybaveny procesory ARM. Samotný Microsoft Store přitom pro uživatele vybere tu správnou verzi. 
 
 
Windows 10 October 2018 Update také umožní, aby uživatelé mohli v rámci WSL spouštět linuxové systémy prostřednictvím Windows File Explorer a do kontextového menu se také dostala volba "Open Linux shell here". Krom toho všeho bylo v nové verzi WSL vyřešeno mnoho chyb a přidána řada vylepšení, o nichž se dočteme na blogu Microsoftu
 
Co se týče samotného Windows 10 October 2018 Update, ještě nebylo zveřejněno, kdy tato verze bude opět zpřístupněna. Dle odhadů ji mohou provozovat i miliony uživatelů, ale oficiálně v nabídce není.