Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové ceny a značení procesorů AMD

5.6.2007, Bohumil Federmann, aktualita
Nové ceny a značení procesorů AMD
Často se v poslední době píše o novém značení AMD a rovněž se mnohé napsalo kolem nové výkonové řady. Některým se nové značení příliš nezamlouvá a nemůže se v něm zorientovat, ale já se pokusím k těmto informacím přidat ještě nové ceny u...
Často se v poslední době píše o novém značení AMD a rovněž se mnohé napsalo kolem nové výkonové řady. Některým se nové značení příliš nezamlouvá a nemůže se v něm zorientovat, ale já se pokusím k těmto informacím přidat ještě nové ceny u AMD. Podívejme se tedy na ceník blíže, i když nové značení CPU jsem však zatím v ceníku bohužel nenašel.



Za zmínku ale stojí nejlevnější dvoujádro Athlon 64 X2 3600+ EE za pouhých 73 USD, na straně druhé jde do téže patice AM2 i nejvýkonnější Athlon 64 X2 6000+ za slušných 241 USD. Na poli serverových CPU nalezneme nejlevnější jednojádrový procesor AMD Opteron 144, určený však do socketu 939, za pouhých 53 USD, ale také nejdražší a nejvýkonnější AMD Opteron 8222SE pro socket F za 2.149 USD.


Vysvětlení značení na pouzdře

Krom cen se ještě můžeme blíže podívat na nově značené CPU od AMD, lépe řečeno na jejich výkonové a tepelné vlastnosti. Při pohledu na samotný procesor však nenalezneme ani staré a ani nové značení, nýbrž pro některé naprosto nesrozumitelné číslo.


Přehled některých vlastností nových procesorů s TDP 45 Watt a níž

Je nutno připomenout, že se jedná o mezní hodnoty TDP skutečné hodnoty mohou být a taky bývají výrazně nižší. Vše ostatní naleznete na stránkách výrobce - viz odkaz ve zdroji.

Zdroj: AMD (PDF)