Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové detaily ohledně odemykání AMD Phenom II

7.7.2009, Martin Ševčík, aktualita
Nové detaily ohledně odemykání AMD Phenom II
Máme tu nové informace o odemykání jader na procesorech AMD Phenom II, tentokrát i s pěkným bonusem navíc. Jak je známo, 2jádrové a 3jádrové procesory AMD Phenom II nemají vlastní návrh, ale jsou vyráběny ze 4jádrových Phenomů, kde se pak...
Máme tu nové informace o odemykání jader na procesorech AMD Phenom II, tentokrát i s pěkným bonusem navíc. Jak je známo, 2jádrové a 3jádrové procesory AMD Phenom II nemají vlastní návrh, ale jsou vyráběny ze 4jádrových Phenomů, kde se pak deaktivuje jedno či dvě jádra. A právě v případě 3jádrového Phenomu se daří jedno jádro zpět odemknout, a to za pomoci pár změn v BIOSu, které jsou k nalezení v některých základních deskách.



Server Ocinside.de šel ale trochu dále. Podařilo se jim změnit klasický Phenom II X3 710 na 4jádrový Phenom ES! Tato zkratka znamená Engineering Sample, což mimojiné přináší odemčený násobič na procesoru a tím mnohem lepší podmínky pro taktování. Z procesoru se tak stal klasický Phenom II Black Edition. Tím se ale dostali i k dalším skrytým funkcím – mnohem více možností úprav napětí oproti Phenomu II X3 710.

K tomuto pokusu byla využita deska ASRock A790GXH/128M s paticí AM3, konkrétně si hráli v BIOSu s funkcemi ACC a BSP. Ovšem detekce procesoru jako Phenom II X4 ES nebyla po každém rebootu úspěšná, občas museli několikrát opakovat stejné kroky v BIOSu, aby byl opět procesor detekován jako ES. Musíme mít také na paměti, že ne se všemi procesory Phenom II X3 půjdou dělat stejné kousky, vzhledem k tomu, že některé mají čtvrté jádro nefunkční, nikoliv deaktivované.

Zdroj: NordicHardware