Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové funkce magazínu a aktivity fóra

7.9.2007, Karel Polívka, článek
Nové funkce magazínu a aktivity fóra
Jelikož se funkce magazínu stejně jako aktivity na našem fóru stále vylepšují, nemusí být všichni v obraze a o mnoha z nich ani nemusí vědět. Z těch nejzajímavějších novinek v magazínu je to možnost výpisu obsahu podle výrobce a na fóru odměňovací systém.

Slovník v novém (září 07)


Doposud náš slovník sice obsahoval velké množství pojmů, ale převážně šlo i o pouhý překlad slov, které neměly s tématikou Světa hardware nic společného. A když už byly nějaké pojmy relevantní, text často postrádal řadu informací, jelikož slovník byl aktuální před 3 roky. Slovník tak byl v dosavadní podobě pro účely Světa hardware (např. pro vkládání odkazů na jednotlivé pojmy do článků) takřka nepoužitelný.

Proto jsme se rozhodli jej předělat a naplnit relevantními a aktuálními informacemi. Před pár dny už proběhla změna obsahu a teď slovník obsahuje pouze takové pojmy, které mají se Světem hardware přímou spojitost. Průběžně se bude aktualizovat (o nové pojmy i o doplnění vysvětlivek těch stávajících).

Počítáme s odkazováním do slovníku z článků v magazínu, což bude mít 2 výhody:
  • Namísto stále se opakujícího vysvětlování nějakého pojmu v článcích se z něj vždy jen udělá odkaz směřovaný do slovníku, kde už bude vysvětlený.
  • Kolikrát nelze v článku některé pojmy vysvětlovat, jelikož by se tím článek buď znepřehlednil nebo příliš natáhl - odkaz do slovníku tento problém vyřeší.
Navíc půjde na jednotlivé pojmy ze slovníku odkazovat i na fóru nebo kdekoli jinde.


Výpis článků a aktualit podle výrobce (srpen 07)


K dispozici je nový filtr, který vypíše všechny články a aktuality publikované na Světu hardware týkající se konkrétního výrobce. Přehled výrobců (o nichž jsme kdy něco napsali) je na adrese www.svethardware.cz/vyrobci. Po kliknutí na kteréhokoli z nich se zobrazí stránka s výpisem všech relevantních aktualit a článků. Do hlavičky článků byl také přidán odkaz na výrobce, o kterém pojednává.


"Nová" rubrika - Komunikace a sítě (červenec 07)


Možná si někteří vzpomenou, že rubrika "Komunikace a sítě" mezi ostatními už na počátku životní dráhy Světa hardware figurovala. Brzy se ale vzhledem k malému množství článku znepřístupnila, přičemž jsme ji nyní především s ohledem na rozšířenou prezentaci aktualit znovu zpřístupnili (jelikož aktuality z této oblasti máme poměrně často).


Rozšířená prezentace aktualit (červen 07)


Aktuality v rubrikách

Průměrně se u nás objeví denně cca 10 až 15 aktualit z různých oblastí. Dříve nešlo si vybrat aktuality jen z jedné oblasti (např. jen o procesorech). V rubrice šlo procházet pouze mezi články, které do ní patří (aktuality se v ní vůbec nezobrazovaly). Aktuality šlo procházet pouze v jejich hromadném výpisu, což vzhledem k jejich množství bylo pro tematické třídění nepoužitelné. Nově se v horní části rubriky zobrazuje 10 nejnovějších aktualit patřících pouze do ní. Vlevo je datum publikace, dále nadpis aktuality a na konci odkaz na diskuzi. Ve spodní části jsou dva odkazy:



Odkaz "seznam s nadpisy" směřuje na stránku obsahující seznam 100 odkazů posledních aktualit z dané rubriky (jsou zde pouze nadpisy). V dolní části je stránkovač na zobrazení starších aktualit.

Odkaz "stránkový výpis" směřuje na stránku obsahující 15 posledních aktualit z dané rubriky v jejich plném znění. V dolní části je opět stránkovač na zobrazení starších aktualit.


Aktuality při procházení archivu (použití kalendáře)

Na hlavní stránce se nachází ve spodní části 3 odkazy: Tento týden, Minulý týden, Předminulý týden. Při jejich odkliknutí se dříve zobrazoval pouze seznam článků publikovaných v daném týdnu (stejně jako při použití kalendáře umístěného v pravém sloupci).



Nově se na stránce obsahující výpis daného týdne zobrazí každý den jako samostatný boxík, v jehož vrchní části se nachází publikované články a ve spodní části seznam všech aktualit z daného dne. Díky tomu se aktuality po pár dnech tolik neztratí, jakmile zmizí ze seznamu na hlavní stránce, jako tomu bylo doposud.


Další články na podobné téma (červen 07)


Každý článek obsahuje ve spodní části pod stupnicí pro hodnocení článku sekci s nadpisem "Další články na podobné téma", kde se zobrazují odkazy na další tématicky blízké články. Dříve byly ale vazby mezi jednotlivými články v tomto ohledu nepřesné a neudržované. Proto se zde odteď zobrazují odkazy na nejnovější články ze stejné rubriky.


Bannery v hlavičce webu - tematické přílohy (H2 06)


Koncem roku 2006 jsme začali do hlavičky webu umisťovat obrázky s motivem velkých srovnávacích testů. Po odkliknutí se vždy zobrazí obsah odpovídající tematické přílohy obsahující relevantní články (zde mohou být nedávné srovnávací testy doplněné o starší testy stejného zaměření, případně odborné články se stejnou tématikou).






Další vylepšení magazínu, které by mělo být tento měsíc uvedeno do praxe, má spojitost s automatickým e-mailovým oznamováním na nové Expertiády těm, kteří o to budou mít zájem, a automatické e-mailové oznamování vyhodnocení poslední Expertiády těm, kdo se zúčastní. Nadcházející Expertiády s AirLive se to ale ještě týkat nebude.


Diskuzní fórum


Na fóru stojí za pozornost sekce "Jste tu poprvé?", jež obsahuje podrobné návody a tipy, které vám pomohou se na našem fóru rychle zorientovat (a i těm, co už mají přehled, mohou prozradit funkce, o kterých dosud nevěděli).


Odměňovací systém


Protože jsme chtěli nějakým způsobem dát těm členům našeho fóra, kteří pro něj dělají více než ostatní, možnost nějaké odměny za jejich práci, zrodila se myšlenka odměňovacího systému. Díky našim kontaktům s výrobci počítačového HW bylo hned jasné, jaké by mohli být odměny.

Odměňovací systém je založen na přidělování kreditů za různé aktivity na našem fóru, přičemž po dosažení odpovídajícího počtu bodů si může každý zvolit z dostupných odměn právě tu, jež je pro něj nejvíce zajímavá. V případě standardních aktivit (založení tématu, napsání příspěvku, získání kladné reputace...) se kredity přidělují automaticky.

Dále je na fóru řada rozšiřujících aktivit a protože účast v nich s sebou typicky nese o poznání více času, než kolik je zapotřebí pro napsání nového příspěvku, je také množství získatelných kreditů o poznání vyšší. Udělování kreditů za tyto aktivity se neděje automaticky, ale je prováděno ručně vždy za uplynulý měsíc.


Soutěže o nejlepší wallpapery (odkaz)


Průběžně se na našem fóru pořádají soutěže o nejlepší wallpaper. Doba pro příjem wallpaperů je vždy od 1 do 2 měsíců. Pak je lze v galerii po 14 dní komentovat a hodnotit a následně je vytvořena na 14 dní anketa obsahující 10 nebo 15 do té doby nejlépe ohodnocených wallpaperů (v anketě lze dát pouze jeden hlas svému favoritovi), přičemž její výsledky rozhodnou o pořadí účastníků v dané soutěži. Jednotlivá kola, která doposud proběhla, byla následující:
 

Wallpapery s HW tématikou

Příjem wallpaperů byl od 14.7.06 do 18.8.06 a za tuto dobu se v galerii sešlo celkem 47 návrhů. Ankety o nejlepší z nich se zúčastnilo 137 čtenářů a jako nejlepší byly zvoleny tyto wallpapery:

1. místo: Keymaster
2. místo: Asson
3. místo: Bin Ladin
 

Wallpapery s tématikou sci-fi

Příjem wallpaperů byl od 21.10.06 do 30.11.06 a za tuto dobu se v galerii sešlo celkem 22 návrhů. Ankety o nejlepší z nich se zúčastnilo 80 čtenářů a jako nejlepší byly zvoleny tyto wallpapery:

1. místo: Asson
2. místo: pLc
3. místo: Bin Ladin
 

Wallpapery s tématikou Windows vs. Linux

Příjem wallpaperů byl od 14.6.07 do 31.07.07 a za tuto dobu se v galerii sešlo celkem 23 návrhů. Ankety o nejlepší z nich se zúčastnilo 137 čtenářů a jako nejlepší byly zvoleny tyto wallpapery:

1. místo: polygon_cz
2. místo: WooDoo
3. místo: Asson
 

Wallpapery s tématikou Evoluce lidstva

Příjem wallpaperů je možný od 6.9.07 do 31.10.07. Autoři wallpaperů, které se umístí na 1. až 3. místě, obdrží v našem odměňovacím systému následující počet kreditů: 1. místo - 2500 kreditů, 2. a 3. místo - 1000 kreditů. Za účast v aktuálním kole obdrží každý 100 kreditů (nehledě na počet wallpaperů a výsledné umístění). Vítězné wallpapery budou umístěné na stránku s těmi nejlepšími.


Aktuality (odkaz)


V této sekci jsou aktuální zprávy, jež zpracovávají členové našeho fóra. Postupně se z tohoto přispívání může stát i regulérní spolupráce s některým z našich magazínů (SHW/TVF/DM). Pokud si to chcete zkusit, začněte do této sekce aktuality psát (mohou se týkat tématiky Světa hardware, TV Freaku a Digimanie) a pokud budou dobré, sám se ozvu.


Články od čtenářů - aktuálně o OS Windows Vista (odkaz)


Dnes startuje 2. kolo soutěže o nejlepší článek od čtenářů zaměřený na operační systém Windows Vista. Možnost zařazení článků do tohoto kola je od dnešního dne (7.9.2007) až do konce tohoto měsíce (30.9.2007). Podmínkou je pouze dodržení pravidel pro zařazení do sekce Články od čtenářů:

Pravidla pro zařazení článku (obecně):
  • Tématicky se musí týkat oblasti zaměření serveru Svět hardware, TV Freak nebo Digimanie (může se jednat o recenze, odborné/teoretické články o technologiích, prognózy, srovnávací testy).
  • Musí se jednat o vlastní tvorbu.
  • Rozsah minimálně 4000 znaků včetně mezer.
  • Musí být vyplněny všechny náležitosti zmíněné níže v postupu pro vytvoření článku (například přiložený dokument ve formátu pdf nebude zařazen).
  • Musí obsahovat minimálně 2 obrázky (třeba i ilustrační nebo loga výrobců) vsazené přímo do článku mezi odstavce textu (nikoli pouze jako přílohy) - návod jak na to (dolní část "Rychlý upload obrázku").
  • Recenze nebo srovnávací test musí obsahovat minimálně 3 vlastní fotografie popisovaného produktu.
  • Nesmí obsahovat reklamu nebo prosté vychvalování/pomlouvání - musí být pokud možno co nejvíce objektivní.
  • Nesmí obsahovat vulgární výrazy a musí být napsán spisovným jazykem (není nic horšího než úmyslné komolení českých výrazů za účelem pochybné originality).
  • Články, které budou obsahovat převzaté pasáže nebo fotografie z jiných článků bez uvedení zdroje a bez souhlasu původního autora k tomuto činu, budou smazány a daný jedinec bude z této aktivity na 6 měsíců vyloučen.

...přičemž pro zařazení do tohoto kola soutěže musí být článek o OS Windows Vista. Pokud bude tento měsíc zařazen i jinak cílený článek rovněž splňující pravidla, bude také odměněn 400 kredity za jeho tvorbu, ale bez možnosti zúčastnit se aktuálního kola soutěže (a získat tedy podstatě větší množství kreditů za 1. nebo 2. místo).


Ocenění nejlepších článků

Články budou hodnotit ostatní členové našeho diskuzního fóra a to podle 5 různých kritérií, přičemž každé má různou váhu (odbornost, jazyková forma, fotografie, délka, čtivost). Na základě těchto hodnocení jednotlivých článků obdrží v rámci našeho odměňovacího systému autor za 1. místo 2500 kreditů společně s odpovídajícím oceněním v rámci našeho fóra a za 2. místo 1000 kreditů.


Sekce download na diskuzním fóru


Dříve byla sekce Download realizována v prostředí magazínu SHW, nicméně jí bohužel některé potřebné funkcionality chyběly (především vyhledávání, přidávání komentářů, možnost aktualizace ze strany čtenářů...) a ani její podoba nebyla ideální. Rozhodli jsme se ji nově zrealizovat v prostředí vBulletinu, kde už doposud chybějícími funkcemi disponuje (a její funkčnost se bude do budoucna dále vyvíjet). Pokud nějaký čtenář zařadí do této sekce nový download, bude posléze v rámci našeho odměňovacího systému odměněn 25 kredity.



Co nového sekce Download umožňuje?
  • Vyhledávání (funguje jen pro výrazy s více než 3 znaky).
  • Hodnocení downloadů.
  • Přidávání komentářů k jednotlivým downloadům.
  • Na aktualizaci se mohou podílet i členové fóra, kteří mohou nové downloady vytvářet (avšak budou podléhat schválení moderátora sekce download), za což obdrží kredity.
  • Nové verze programů/ovladačů budou přidávány k těm předchozím, díky čemuž bude zajištěna jejich návaznost a každý program/ovladač bude mít své vlastní URL, na kterém bude na prvním místě vždy dostupná poslední verze a pod ní ty předchozí (díky tomu tak bude možné na jednotlivé programy nebo ovladače odkazovat v článcích na SHW nebo v diskuzích na fóru - pod odkazem bude vždy na prvním místě aktuální verze, díky čemuž bude odkaz stále aktuální).
  • Bude možné nastavit jednotlivé downloady jako důležité (objeví se v sekci na vrchní pozici - stejně jako u důležitých témat na fóru).
  • Je možné k downloadům přiřazovat obrázky.


Laboratoř Světa hardware (odkaz)


Každý týden v pondělí se v časovém rozmezí od 16.00 do 21.00 na fóru v patřičné sekci zpřístupní nová hádanka v podobě fotografie detailu nějaké komponenty, s čímž je vždy spojena jedna jediná otázka - o jakou komponentu se jedná? Na to je také vždy v 16.00 poukázáno (jako připomínka) v magazínu SHW formou aktuality, která obsahuje odkaz na naše diskuzní fórum, kde už jen pro zobrazení hádanky stačí kliknout na odkaz "Laboratoř SHW" v horní šedé liště.



Ten, kdo odpoví správně, získá ocenění (základní, bronz, stříbro, zlato), jehož miniatura je u každého příspěvku, který na fóru dotyčný napíše. Pro podrobnosti nahlédněte do článku Diskuzní fórum - Laboratoř SHW. Již proběhlé hádanky a diskuze o nich jsou v sekci "Laboratoř SHW", kde datum zastupuje hádanku, jež byla daný den aktivní.


Hodnocení produktů čtenáři SHW (odkaz)


Pokud máte tip na produkt, který stojí za pozornost, nebo kterému je třeba se obloukem vyhnout, upozorněte na něj v této sekci. Založení nového tématu je zde podmíněno vyplněním formuláře, kde je třeba uvést popisující údaje a také proč a jak jej hodnotíte. Po vyplnění a odeslání se automaticky vytvoří veřejná anketa (bude viditelné, kdo a jak v ní hlasoval) s 3 možnostmi (Hodnotím kladně, Hodnotím jako průměr, Hodnotím záporně). Až bude v anketě hlasovat minimálně 20 uživatelů, tak se na základě výsledků celé téma přesune do jedné ze 3 podsekcí:
  • Kladné hodnocení nad 80%: status „Doporučeno čtenáři SHW
  • Záporné hodnocení nad 80%: status „Nedoporučeno čtenáři SHW
  • Cokoli mezi: bez statusu (sekce "Nezařazeno")


Diskuze k článkům ze zahraničních serverů


V této sekci se zobrazují výpisy RSS nejznámějších zahraničních serverů zabývajících se tématikou počítačového HW: Anandtech, The Inquirer, Tom's hardware, X-bit labs. Pokud Vás nějaký článek zaujme, můžete o něm zde jednoduše stisknutím jednoho tlačítka začít diskuzi s ostatními členy našeho fóra.


Muzeum Světa hardware (odkaz)


Cílem této sekce je pojednávat o historii výpočetní techniky, tedy o postupném vývoji osobních počítačů, starých komponentách, o Vašich muzejních kouscích, které máte doma apod. Například sběratelům staršího HW by mohla přijít vhod, ať už pro účely rozšíření své vlastní sbírky, nebo jako prostor pro debaty na toto téma.



Případně se může hodit, pokud přijdete do styku s nějakým starým HW a nevíte si v něčem rady, nebo když se něčeho opravdu starého potřebujete zbavit, avšak je Vám líto to vyhodit. Momentálně tato sekce obsahuje následující podsekce:

Historie - postupný vývoj: Zajímáte se o historii/postupný vývoj HW? Narazil jste nedávno na zajímavou informaci z této oblasti? Směřujte své poznatky právě sem.

Identifikace starého HW: Potřebujete poradit s identifikací nějaké staré komponenty? Vložte do této sekce její fotografie, případně připojte další informace.

Muzeum komponent: Pokud vlastníte nějaký starý kus HW, podělte se zde s námi o jeho podobu, parametrech nebo historii.

Software ke starému HW: Sháníte ovladače, utility nebo cokoli SW charakteru ve spojitosti s už starým HW? Nebo máte vlastní tipy, které by mohly někomu pomoci?

Vlastní sbírky: Jste sběratel starého HW a rád byste někde prezentoval obsah své sbírky? Máte možnost právě zde. Třeba se Vám ještě více rozšíří.


Casemody čtenářů SHW (odkaz)


Jde o galerii a zároveň soutěž o nejlepší vlastní úpravu počítačové skříně, potažmo počítače jako celku i s komponenty (ať už jde o exteriér, interiér, nebo kombinaci obojího). Pokud se chcete zúčastnit, stačí dodržet pravidla pro zařazení.



Prvního kola se zúčastnilo 8 casemodů, z nichž byly následující 3 ohodnoceny jako nejlepší:

1. místo: Zbyšek_casemod02 (zařazen 26.10.06)
2. místo: Stoobi_casemod01 (zařazen 23.10.06)
3. místo: Zbyšek_casemod01 (zařazen 5.10.06)


Sekce Bazar


Sekce sloužící našim čtenářům pro prodej a nákup HW. Založení nového tématu se zde rovná odesláním nového inzerátu, a proto je podmíněno vyplněním formuláře, který obsahuje následující položky:

Nabídka
  • Přesný název nabízeného produktu (v nadpisu)
  • Cena (pokud by nebyla stanovena, musí příspěvek obsahovat informaci, že "cena dohodou").
  • Stav (v případě nějakého poškození, ať už funkčního nebo estetického, na to musí být v příspěvku upozorněno)
  • Stáří a informace o záruce (pokud zboží již v záruce není, musí být tato informace uvedena)
  • Místo pobytu/výskytu (stačí kraj, příp. obec) prodávajícího
  • Možný způsob dodání včetně informace o tom, kdo platí případnou přepravu
  • Důvod prodeje

Poptávka
  • Pokud možno co nejpřesnější definice produktu (v nadpisu)
  • Požadovaná cena/cenové rozmezí
  • Místo pobytu/výskytu (stačí kraj, příp. obec) poptávajícího
  • Akceptovatelný způsob dodání

K nabídce i poptávce lze přiložit i přílohu. S Bazarem se také pojí hodnoticí iTrader, pomocí něhož je možné hodnotit proběhnuté transakce (respektive jejich účastníky) a tím poukázat na výbornou nebo naopak negativní zkušenost.