Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové grafické karty Intel Iris Xe nebudou fungovat s procesory AMD

28.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Nové grafické karty Intel Iris Xe nebudou fungovat s procesory AMD
Aktualizováno: Intel včera představil další grafické karty, které budou po více než dvou dekádách od dob modelu Intel 740 nabídnuty na trhu. Ukazuje se ale, že si je nebudeme moci koupit samostatně a ani vyzkoušet na sestavě s CPU AMD. Proč? 
Aktualizace: Společnost Colorful oficiálně oznámila, že nebude pro Intel vyrábět žádné grafické karty s DG1. Tato mýlka vznikla pojmenováním obrázku následující karty jako colorful-2-fan-dg1-angle-1-rwd.png.rendition.intel.web.720.405.png, přičemž zobrazená karta má navíc i tvarově naprosto stejný kryt chladiče, jaký mají i opravdové modely firmy Colorful. 
 
 
Nicméně ta karty pro Intel dle svého vyjádření vyrábět nebude, takže nám zbývá jen Asus. Ze zbytku článku jsme tedy Colorful vypreparovali a ten jinak pokračuje v původním znění:
 
Grafické karty Intel Iris Xe vstupují na trh v podobě značkového modelu od firmy Asus a jistě se přidají i další. Intel k tomu zdánlivě má velice dobrou příležitost, neboť v této době už na trhu nejsou k sehnání ani slabší modely předchozích generací a tím pravděpodobnější je, že lidé prostě sáhnou po všem, co se namane. Mohli bychom si tak myslet, že když jde o značkové karty výše uvedených firem, pak půjde i o zboží dostupné volně a samostatně na trhu. Tak tomu ale nebude, jak ostatně uvedl už výše odkazovaný článek a navíc je tu ještě jeden zádrhel. 
 
 
Nové grafiky od Intelu jsou pochopitelně low-end, jak ukazuje už pasivní hliníkový chladič na Asus DG1-4G. Založeny jsou na čipu Xe-LP a využívají 80 EU (Execution Unit) a 640 shaderů, čili jde o ještě slabší verze v porovnání s Xe MAX, které mají 96 EU. Paměťový subsystém ale zůstává stejný, a to 4 GB LPDDR4X na 128bitové sběrnici (68 GB/s). 
 
Nejsou ani zaměřeny na herní sestavy, ostatně k tomu postrádají výkon. Jde spíše o karty pro běžné desktopy, multimediální HTPC či kancelářská PC, i když pak vyvstává otázka, zda nabídnou něco zásadního oproti integrovaným GPU. 
 
Intel ovšem nyní sám potvrdil, že karty Iris Xe s DG1 budou fungovat pouze na systémech založených na jeho vlastních procesorech, a to ještě konkrétně jen Coffee Lake-S (Refresh) a Comet Lake-S a navíc budeme potřebovat i konkrétní čipovou sadu, a sice jednu z modelů Intel B460, H410, B365 a H310C. K zapotřebí je totiž speciální verze BIOSu, ovšem zákazník nebude muset nic takového řešit, protože se k Iris Xe stejně dostane jen v rámci celé kupované sestavy. 
 
Otázka ale je, proč je v platnosti takové omezení a čím je dané. To už se z vyjádření zástupce Intelu pro LegitReviews nedozvíme. Ovšem pokud jde o chystané DG2 pro karty Xe-HPG, ty snad podobným omezením trpět nebudou.