Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové logo Green IT ve světě informačních technologií

14.11.2008, Marek Štelčík, aktualita
Nové logo Green IT ve světě informačních technologií
Logo Green IT je první v tomto průmyslovém odvětví a má zachycovat důraz, který Fujitsu Siemens Computers napříč životním cyklem výrobků klade na využívání postupů šetrných vůči životnímu prostředí. Proto společnost představila nové logo...
Logo Green IT je první v tomto průmyslovém odvětví a má zachycovat důraz, který Fujitsu Siemens Computers napříč životním cyklem výrobků klade na využívání postupů šetrných vůči životnímu prostředí. Proto společnost představila nové logo Green IT, které bude od nynějška používat k označování všech odpovídajících produktů. Logo má zákazníkům pomoci najít vhodný produkt ekologického IT splňující požadavky v oblasti energetické účinnosti, používání materiálů a udržitelnosti. Společnost navíc ve zprávě několikrát zdůrazňuje, že tyto požadavky budou kladeny v celém životním cyklu, tzn. od výroby až po recyklaci. Nové logo Green IT se objeví na produktech vyrobených od listopadu 2008.



Označení využívá třístupňový systém – od jedné po tři hvězdičky, které značí nejvyšší úroveň. Pro představu uveďme produkty, které toto logo získají. Budou to některé notebooky LIFEBOOK a ESPRIMO Mobile, stolní počítače ESPRIMO, pracovní stanice CELSIUS a tencí klienti FUTRO. Zároveň společnost Fujitsu Siemens Computers dokončuje stanovení kritérií pro označování serverů a úložišť. Společnost ve zprávě uvádí příklad, co musí zařízení splnit, aby dostalo tři hvězdičky. Kromě použití vhodně účinného zdroje, což by byla kapitola sama pro sebe musí být zařízení vyrobeno z materiálů, jež neobsahují halogeny, přibalený návod k použití musí být vytištěn na papíře, k jehož bělení nebyl použit chlór, počítač musí být možné rozebrat jedinou osobou pomocí běžně dostupných nástrojů a všechny plastové díly s hmotností nad 25 g musí být označeny dle normy ISO 11469:2000, aby je bylo možné snáze identifikovat při recyklaci. Podrobnější informace jsou k nalezení na webových stránkách společnosti.

Zdroj: TZ Toshiba