Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové platformy AMD mají podporovat i čtyřjádrové procesory

27.1.2006, Eagle , aktualita
Nové platformy AMD mají podporovat i čtyřjádrové procesory
Pamatujete si ještě, jak AMD před necelým rokem přidalo do platformy socket 939 a socket 940 dvoujádrové procesory? Z ničeho nic tak upgradovalo celou platformu a nebylo nutné měnit základní desky (až na pár výjimek). Podle všeho se podobná...
Pamatujete si ještě, jak AMD před necelým rokem přidalo do platformy socket 939 a socket 940 dvoujádrové procesory? Z ničeho nic tak upgradovalo celou platformu a nebylo nutné měnit základní desky (až na pár výjimek). Podle všeho se podobná věc stane i s novými platformami socket M2 (desktopy) a socket 1207 (servery). Ty by podle vyjádření Marty Seyera, senior víceprezidenta sekce Commercial Business and Performance Computing AMD, měly být navrženy tak, aby do nich bylo možné dát i čtyřjádrové modely. Ty by měly přijít na trh někdy v roce 2007. Co je ale zajímavé, dotyčný pán říká, že AMD bude čtyřjádrové procesory ukazovat již při uvedení nových platforem. Připomeňme, že příchod socketu M2 je očekáván někdy v průběhu března či dubna, možná na výstavě CeBIT (konané 9. března až 15. března).

Čtyřjádrové procesory samozřejmě nemohou být vyrobeny 90nm technologií, protože jádro by pak mělo velikost kolem 350 mm2. Něco tak obrovského by se s největší pravděpodobností fyzicky do socketu nevešlo (Heat Spreader u současného socketu 939 měří 37.4 x 37.6 mm, ale musíme uvažovat také odpory a kondenzátory umístěné pod ním), takže je téměř jisté, že AMD má již v současnosti fungující 65nm technologii. Je tak možné, že se již v půlce roku dočkáme prvních procesorů s menšími transistory.