Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové snímky: největší černá díra i "galaxie v galaxii"

6.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Nové snímky: největší černá díra i "galaxie v galaxii"
Astronomům se povedlo díky sledování hvězd v cizí galaxii určit hmotnost tamní černé díry, která se ukázala jako dosud největší, jakou se podařilo najít. Hubble se vedle toho podíval na známý Hoagův objekt.
Jak se ukázalo, Abell 85 je domovem největší a nejtěžší známé černé díry, která tak pochopitelně patří mezi supermasivní a dle nedávného měření dosahuje hmotnosti kolem 40 miliard Sluncí. To je srovnatelné se dvěma třetinami všech hvězd v naší vlastní galaxii.
 
 
Tato černá díra se tak nachází v rovněž obrovské galaxii, která měla vzniknout postupnou kolizí alespoň osmi menších. Mluvíme tak o kupě galaxií Abell 85, kde se nachází Holm 15A, která je právě uprostřed jako největší z celé kupy. Astronomům se podařilo detekovat některé hvězdy nacházející se v blízkosti tamní černé díry a právě díky tomu mohli určit její velikost. 
 
Galaxie vznikající z několika menších obvykle sídlí právě uprostřed kup jako Abell 85, přičemž spojením dvou galaxií se obvykle sloučí i jejich supermasivní černé díry, které také vymrští ze své blízkosti hmotu včetně hvězd. Výsledkem jsou velké galaxie s vyprázdněným středem (tzv cored galaxy). 
 
A jak astronomové přišli na to, že Holm 15A vznikl pravděpodobně z osmi galaxií? Jednoduše tak, že dvě spirální galaxie obvykle vytvoří svou srážkou eliptické galaxie a ty zase mohou vytvořit zmíněné galaxie s vyprázdněným středem a samotná Holm 15A vypadá tak, jako by se setkaly právě dvě takové. Na to ostatně ukazuje i velikost její supermasivní černé díry. 
 
 
Dále tu máme nový snímek objektu, který je už od roku 1950 znám jako Hoagův objekt. Arthur Hoag tehdy objevil tyto dvě galaxie, jež mají celkově napříč cca 100.000 světelných let, a to ve vzdálenosti cca 600 milionů světelných let. Ve vnějším prstenci září miliardy hvězd, jejichž světlo je více v modrém spektru a uvnitř je střed tvořený červeně zářícími hvězdami. 
 
V prostoru mezi těmito objekty najdeme ještě jednu mnohem menší galaxii, respektive ta se jako menší jen jeví, protože je mnohem vzdálenější. 

V případě Hoagova objektu mluvíme o prstencové galaxii, která dle některých astronomů mohla vzniknout tím, že menší galaxie prošla středem větší, a to akorát v linii našeho pohledu. Samotný Arthur Hoag ve své době mluvil o tom, že by mohlo jít o optickou iluzi vlivem efektu gravitační čočky.