Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové VPU R520, RV530 a RV515 od ATI již brzy

31.8.2005, Zdeněk Eisenhammer, aktualita
Nové VPU R520, RV530 a RV515 od ATI již brzy
Jak vyplývá z různých informací finančních analytiků, Vypuštění nové řady grafických procesorů společnosti ATI se očekává již brzy – přibližně koncem září nebo začátkem října. Společnost by měla vydat několik VPU, včetně produktů nižší třídy....
Jak vyplývá z různých informací finančních analytiků, Vypuštění nové řady grafických procesorů společnosti ATI se očekává již brzy – přibližně koncem září nebo začátkem října. Společnost by měla vydat několik VPU, včetně produktů nižší třídy. Šéf ATI Dave Orton se pak o úspěchu připravované řady vyjadřuje velmi optimisticky. „Jsme si jisti, že připravované vypuštění desktopového produktu nám vrátí technologické vedení ve všech oblastech samostatných grafických řešení,“ prohlásil Orton v reakci na nižší než odhadované finanční výsledky společnosti za čtvrtletí, končící 31. srpnem.



Podle analytických zpráv zveřejněných na stránkách Rage3D společnost ATI prohlásila, že jejím plánem je vydat všechny 3 nové grafické čipy (high-endový R520, středně výkonný RV530 a cenově orientovaný RV515) koncem září. Jiné zdroje naznačují, že čipy budou oficiálně ohlášeny začátkem října, nicméně předpovídaný konec září by mohl znamenat začátek expedice, zatímco začátkem října by šlo o oficiální ohlášení. „Data expedice produktů budou pro tyto tři čipy rozvržena podle jejich dodávek od TSMC, přičemž jeden z nich bude expedován k datu uvedení a ostatní dva během první poloviny října,“ informuje zpráva.

Společnost na jedné z nedávných konferencí informovala, že neočekává vydání rodiny produktů nové generace dříve než v srpnu 2005. Přesto je známo, že čipy byly pro výrobu připraveny 25. července kdy byl naposledy aktualizován seznam PCI-SIG Integrators List, a výrobci grafických karet by měli finální grafické čipy obdržet koncem srpna nebo začátkem října.

Zpráva informuje, že pro čip s kódovým názvem R520 byly zkušební vzorky k dispozici již v prosinci 2004 a „přestože architektura a 90nm proces nebyl problém, ATI se nedařilo nastavit dostatečnou frekvenci kvůli „slabému zemnění“, což bylo odhaleno při debuggingu koncem července“. Existují zprávy, že výtěžnost čipů R520 a RV530 byla dostatečná, ale tyto nedokázaly běžet na vysokých frekvencích, zatímco čipy RV515 a C1 (90nm grafický čip pro Xbox) neměly žádné problémy. Rozšířila se informace, že uvedení čipu R520 bylo původně plánováno na červen, zatímco uvedení RV530 a RV515 se zpozdilo pouze o několik týdnů.

Společnost ATI zprávu nekomentovala.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.