Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové Windows 10 mají problém s instalací ovladačů NVIDIA, jak jej vyřešit?

10.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Nové Windows 10 mají problém s instalací ovladačů NVIDIA, jak jej vyřešit?
Pokud si provedete čistou instalaci systému Windows October 2018 Update, můžete se setkat s chybou, která vám znemožní nainstalovat rovněž nové grafické ovladače od NVIDIE, a to s hláškou "NVIDIA Installer cannot continue". Co dál?
Problém se tedy týká čistých instalací Windows 10 verze 1809 na systémech s grafickou kartou NVIDIA. Jde o to, že systém sám si pomocí Windows Update nainstaluje ovladače GeForce 398.36 DCH (Universal Windows Driver), což je součást běžných procesů. Problém se objeví až poté, co si uživatelé sami stáhnou novější ovladače pro svou grafiku, protože pak se jim ukáže toto upozornění a instalace končí. 
 
 
Systém tak hlásí nekompatibilitu mezi standardními ovladači a nainstalovanou verzí Windows a vyzývá k tomu, abychom pro daný účel využili aplikaci GeForce Experience. Pomůže nám to však, když v zásadě není problém s výběrem těch správných ovladačů, ale s tím, že je systém Windows nechce nainstalovat? O tomto problému mluví řada uživatelů na online fórech a dle techPowerUp se setkali jen s mizivou odezvou. Jak to ale vyřešit? 
 
První řešení je očividné, a sice počítač odpojit od Internetu po dobu instalace Windows a následně i grafických ovladačů. Pak už můžeme připojení zase zapnout a PC normálně používat. Jenomže to není vhodné řešení pro někoho, kdo po instalaci systému už strávil dlouhý čas jeho nastavením, instalací aplikací, atd. 
 
V takovém případě je opravdu nejlepší využít software GeForce Experience, protože ten je schopen od NVIDIE stáhnout UWD verze nejnovějších ovladačů, k nimž při stahování ručně ze stránek GeForce nemáme (zatím) přístup. Takové ovladače by již měly jít bezproblémově nainstalovat, ovšem znamená to, že si musíme založit další účet a akceptovat zasílání telemetrických dat do serverů NVIDIE. To se netýká grafických karet Quadro, v jejichž případě si můžeme při stahování vybrat mezi standardní verzí a DCH, čili UWD. 
 
TechPowerUp mluví ještě o možnosti využít Display Driver Uninstaller před instalací stáhnutých ovladačů, ale v jejich případě sice fungovalo, ale zároveň i poškodilo Windows Driver Manager a systém stejně musel být přeinstalován. Ovšem s trochou snahy lze i toto překonat ručním odstraněním původních ovladačů. 
 
V prvním kroku je třeba si otevřít Správce zařízení a pak vlastnosti grafického adaptéru NVIDIA. V záložce Podrobnosti si vybereme "Název souboru s příponou INF" a poznamenáme si, jaký je. Bude ve tvaru oemX.inf s tím, že za X se skrývá číslo, které se bude případ od případu lišit. 
 
Pak si stačí spustit příkazový řádek s právy správce a zadat příkaz "pnputil /delete-driver oemX.inf /uninstall" a následně "sc delete nvlddmkm". Pak už by mělo být možné instalovat nové ovladače, přičemž ani není nutné počítač mezitím restartovat. Doporučeno je pak provést čistou instalaci, která se postará o odstranění případných pozůstatků předchozích ovladačů. 
 
 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.