Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky ve světě GPU - únor 2013

28.2.2013, Petr Štefek, článek
Novinky ve světě GPU - únor 2013
Měsíc uplynul jako voda, a tak zde máme opět malý sumář nejdůležitějších událostí ze světa grafických karet, respektive technologií s nimi spojených. Největším tahákem měsíce února jsou nové bundle AMD a Nvidie, a také uvedení GeForce GTX Titan.
Nvidia se snaží učinit své karty co možná nejlákavější koupí a spustila svou obligátní akci Free to Play, což znamená, že dostáváte kupony k získání jedné ze tří her podle svého výběru k nové grafické kartě GeForce. Pokud se podíváte na většinu českých e-shopů, tak vám neunikne, že k naprosté většině grafických karet se tento bonus již nabízí.





Dobrou zprávou je, že čím je karta dražší, tím je částka pro „koupení“ her z edice Free To Play větší. Pro ilustraci můžeme uvést, že k levné GeForce GTX 650 můžete získat kredit v hodnotě 1 400 Kč ke koupi některé z těchto her a navíc obdržíte ještě kupón ke hrám Assassins Creed 3 nebo Borderlands. To už je velmi zajímavá nabídka, pokud uvážíte, že cena software odpovídá zhruba částce, kterou za samotnou kartu utratíte.

K dražším kartám jako je GeForce GTX 660 a výše už dostanete kredit ke hrám edice Free to Play v hodnotě 2 800 Kč a rovněž můžete v případě některých edic různých značek získat Borderlands 2 nebo Assassins Creed 3. Opět se jedná o velmi speciální bonus, který potěší nejednoho hráče.





Nebudeme chodit okolo horké kaše a představíme si hry, respektive kredity pro hraní, které v rámci Free 2 Play můžete získat. Prvním titulem je Hawken, což není dle mého mínění žádný „béčkový“ titul, ale poměrně povedená multiplayerová akce podobného typu jako Quake nebo UT, ale zde můžeme ovládat velké válečné roboty. Podle všeho je ovšem zájem o tuto variantu ze strany hráčů pouze vlažný. To se rozhodně nedá říci o druhém titulu, kterým je World of Tanks.





World of Tanks je fenoménem posledních měsíců a jednoznačně aspiruje na jednu z nejlepších her posledního roku. Svým úspěchem zastiňuje i takové legendy jako je World of Warcraft . Nebudeme si zde rozebírat jednotlivé možnosti utracení tohoto kreditu, ale pokud jste ještě World of Tanks nezkusili a plánujete koupi nové grafické karty, pak určitě neváhejte a vyzkoušejte se podívat do světa tanků. Pozor ovšem na fakt, že zde se jedná spíše o koupi herního času a postupné utrácení kreditu získaného za kredit Free 2 Play. Nekupujete si tedy hru jako takovou, ale spíše kredit ke hraní World of Tanks.





Poslední hrou nabízenou v akci Free 2 Play, nebo spíše opět kreditem, je PlanetSide 2, kde si podle typu zakoupené grafické karty můžete načerpat kredit pro hraní. PlanetSide 2 je opět ryze válečnou hrou na způsob série Battlefield, ale v poněkud jiném prostředí a na podstatně rozlehlejších bojištích. Pokud nehrajete ani jednu z výše uvedeným MMO her, tak si jednoznačně vyzkoušejte World of Tanks, které mají mé doporučení.

Nejlepší koupí tohoto měsíce se tak jednoznačně stávají GeForce GTX 660 verze s přiloženým kupónem na plnou hru Borderlands 2 nebo Assissins Creed 3 a bonusovým kreditem ve výši 2 800 Kč pro čerpání kreditu (virtuálních peněz v jednotlivých titulech) v MMO hrách Free To Play. Pokud byste rádi zakoupili celou sestavu a nezůstali ošizeni o tyto bonusy, pak máte také možnost, neboť ani hlavní výrobci počítačů své sestavy o tyto bonusy neošidili.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.