Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky z IDF Fall 2003 v kostce I.

22.9.2003, Zdeněk Kabát, článek
Novinky z IDF Fall 2003 v kostce I.
Minulý týden proběhla v San Jose akce nazvaná Intel Developer Forum, která dvakrát do roka přináší mnoho novinek nejen od Intelu, ale i od dalších firem. I podzimní IDF bylo plné překvapení, mezi která lze zařadit hlavně vypuštění Pentia 4 EE a plány Intelu na rok 2004.
Podobným heslem se zřejmě Intel bude v nejbližších letech řídit. Pod kódovým označením Tulsa se totiž skrývá první 32-bitový procesor s dvěma jádry, konkrétně Intel Xeon s architekturou IA-32 (bude vypuštěn po Potomacu, který se objeví 2005). V 64-bitovém světě také nalezneme procesor s dvěma jádry – Montecito. A ve spolupráci s týmem Alpha je vyvíjen také Tanglewood, což je procesor v mnoha jádry na čipu. Dohaduje se, že jich bude až 16, ale spíše bych to tipoval na 4 či 8. Intel avizuje 7x vyšší výkon než má nyní Itanium 2 „Madison“. Jaká ale bude výtěžnost takových gigantů se stovkami milionů tranzistorů?

Digital Home by se měl stát v budoucnu výplodem pracovní skupiny, která zahrnuje vedoucí hardwarové a softwarové vývojáře a výrobce spotřební elektroniky. Jedná se o propojení všech možných i nemožných spotřebičů, které budou řízeny počítačem a zavádí se tak pojem „digitální domácnost“. Ve spojení s technologií Vanderpool se tak nabízí, že domácnost bude „řídit“ jeden mozek, nejlépe procesor s více jádry.


Obr. 6 – Propojeny budou i u nás méně známé set-top boxy


Lidé podle „Street Journal“ doma nejraději poslouchají hudbu, sledují televizi a pracují s počítačem. Neustálý rozvoj těchto tří oblastí nutí v poslední době lidi více zůstávat doma a také utrácet peníze za elektroniku. Digital Home by měl být jednoduchým propojením těchto věcí zajišťujících zábavu. První standardy v této oblasti by měla skupina 17 společností vydat koncem roku 2004 a v dalších třech letech se podle slov Intelu objeví první takové systémy.

Obr. 7 – Bude takto vypadat součást digitální domácnosti?


Ovšem co dnešní hi-endové počítače zaměřené na nejvyšší výkon postrádají je chladný a tichá chod. Např. při sledování filmů zvuk „turbíny“ na procesoru vyloženě ruší, a proto bude jádro Digital Home také navrženo pro tichý chod. A nezapomeňme také na připojení k internetu, které by mělo být řádně chráněno a šifrováno pomocí DTCP over IP. Co říkáte na komplexnost takovéhoto systému? A využili byste něco podobného již dnes?